Onsdag 26 Jan
Stockholm

Par mördade sexåriga sonen – nu har de dömts

Arthur dog till följd av upprepade skador mot huvudet. Nu har domen mot hans pappa och styvmamma kommit.
Arthur dog till följd av upprepade skador mot huvudet. Nu har domen mot hans pappa och styvmamma kommit. Foto: West Midlands Police

Nyheter24 rapporterade tidigare i år om det brittiska paret Thomas Hughes och Emma Tustin, som misstänktes för mordet på den sexåriga sonen Arthur Labinjo-Hughes. Nu har paret dömts till flera år i fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arthur Labinjo-Hughes sista tre månader i livet kan vara en förälders värsta mardröm.

Allt började när han flyttade till sin pappa, 27-årige Thomas Hughes, och styvmamma Emma Tustin, 31.

Tustin tvingade bland annat Arthur att stå upp i hallen 14 timmar om dagen – helt isolerad. Detta som en slags bestraffning.

Arthur Labinjo-Hughes blev bara sex år gammal. Bildkälla: Privat

Arthur Labinjo-Hughes såg "trasig ut"

Paret lät Arthur gå utan vatten och mat. De tvingade även i honom stora mängder salt. Samtidigt lät de honom sova på golvet under nätterna och utsatte honom dagligen för psykiskt och fysiskt våld, som de dessutom filmade och fotograferade.

Ett vittne som framkommit under rättegången berättade att han lade märke till att pojken såg "trasig ut" under samma dag som mordet inträffade.

Under rättegången kunde jurymedlemmarna se klipp på Arthur när han slår och sparkar sig själv, och därefter ber om att bli tagen till läkaren.

I samma videoklipp gjordes det tydligt för juryn att Emma Tustin njöt av att skada sin styvson.

Emma Tustin. Bildkälla: West Midlands Police

Flickvännen utförde det dödliga våldet

I sms mellan paret framkommer det att Thomas Hughes ska ha bett sin flickvän att "ta ut honom med soporna".

Samma dag som mordet inträffade, ska Emma Tustin ha varit ensam hemma med Arthur. Enligt juryns dom ska hon vara den som utförde det upprepade, dödliga våldet mot sexåringens huvud. Mer om det kan du läsa här.

Hon ska sedan ha tagit en bild med mobilen på Arthur, som låg döende på golvet i hallen, och sedan skickat bilden till Hughes.

Thomas Hughes. Bildkälla: West Midlands Police

Arthur Labinjo-Huges var inte tillräckligt stark

12 minuter senare ringde hon in till larmcentralen och berättade att hennes styvson "ramlade, slog i huvudet och slog sedan i huvudet fem gånger till när han låg på golvet". I förhör sade hon att han måste ha slängt sig själv nedför trapporna.

Bevisen sade dock något annat när det fastslogs att Arthur inte ens var tillräckligt stark för att bära sina egna sängkläder.

Socialtjänsten kom och gick

Samtidigt som det fysiska och psykiska våldet pågick dagligen bakom stängda dörrar, fick paret Hughes-Tustin besök av socialtjänsten efter orosanmälan av Arthurs farmor Joanne Hughes. Hon skickade in en anmälan efter att hon upptäckt flera blåmärken på Arthurs kropp.

När föräldrarna ifrågasattes av socialtjänsten, förklarade de bort blåmärken som något han fått efter att ha lekt med sina vänner.

Socialtjänsten valde att tro på paret och kort efter dog Arthur till följd av det fortsatta våldet.

Bildkälla: West Midlands Police

Thomas Hughes uppmanade till mord

I veckan kom domen mot paret, efter sex timmar och 15 minuter.

Thomas Hughes döms till två fall av tortyrliknande misshandel. Han döms även utifrån att han var den som uppmanade Tustin till mord. Beviset var ett sms till flickvännen, där han skrivit "bara avsluta honom".

Han frikänns från misstankarna om att ha tvingat i sin son saltlösning och undanhållit mat.

Hans dom blir nio år i fängelse.

Emma Tustin dömdes till livstids fängelse, plus tio år för fyra fall av barnplågeri som innefattar övergrepp och hot, rapporterar The Guardian.

Efter rättegången var slut hölls en tyst minut till minne av Arthur.

Kommentera
Kopiera länk
Dela