Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stephen Hawking "mycket sjuk"

Nyheter | 20/04/2009 20:00

Stephen Hawking lades i dag akut in på sjukhus i England.

Stephen Hawking lades på måndagen akut in på sjukhus i England. Den 67-årige världsberömde fysikern "är mycket sjuk och har i ambulans förts till Addenbrooke-sjukhuset", meddelade Cambridge University.

I synnerhet efter publiceringen av bästsäljaren A brief history of time (Kosmos - en kort historik) 1988 har Hawking beskrivits som vår tids Einstein, ett geni som var med om att ta fram teorin om att universum skapades vid en enda stor smäll, Big bang. Han har också påvisat att universums uppslukande svarta hål trots allt utstrålar energi.

Över hela världen har Hawking också gett den ovanliga nervsjukdomen amyotrofisk lateral skleros (als) ett ansikte. När han fick diagnosen i 20-årsåldern gavs han bara några år att leva. Sedan dess har hans kropp sakta men säkert förtvinat. I normala fall har han kommunicerat med omvärlden med hjälp av en pratande dator monterad på rullstolen.

Imaginär tid

Varför Hawkings sjukdomsförlopp har blivit så utdraget kan ingen förklara. Som ett exempel på hur snabbt det kan gå kan nämnas Ulla-Carin Lindquist, SVT:s nyhetsankare. Hon fick diagnosen als i april 2003 och avled mindre än ett år senare.

Just tid är en viktig komponent i Hawkings forskning. Han har talat om realtid, den tid vi människor uppfattar, och imaginär tid, den tid som är en av universums faktiska dimensioner. Universum är ett slutet helt, har ingen gräns, i imaginärtiden.

– Men i realtid verkar det som att universum börjar med Big bang, är ett av hans svindlande citat.

Simpsons

Hawking har studerat många fantasieggande fenomen, som till exempel kvantkommunikation, en spöklik process som kan komma att revolutionera kommunikationen över stora avstånd och kan leda till att människan bemästrar teleportering la science fiction-filmer som Star Trek och Flugan. För det har han belönats med talrika omnämnanden och framträdanden i populärkulturen.

Bland annat har han varit med i en av Star Trek-tvserierna och de tecknade The Simpsons och Futurama. Trots sin sjukdom kunde Stephen Hawking under 60- och 70-talen få tre barn med sin första fru Jane.

I augusti 2003 besökte Hawking Sverige, och tog på Stockholms universitet emot utmärkelsen Oskar Kleins minnespenning.

Skrivet av: