Människor i Colombias huvudstad Bogotá protesterar mot det dödliga våldet i landet. Arkivbild.
Människor i Colombias huvudstad Bogotá protesterar mot det dödliga våldet i landet. Arkivbild. - Foto: TT

Colombia: 145 rättighetsaktivister döda 2021

Rapporten presenterades på måndagen och det stora antalet döda till trots är dödssiffran något lägre än året innan då 182 mord mot människor i samma grupp registrerades.


Av dem som mördades 2021 kom 31 människor från landets ursprungsbefolkning, 16 var företrädare för jordbruks- och lantarbetare och sju var fackligt aktiva personer.

"Vi fördömer dessa handlingar som främst brottsliga väpnade grupper ligger bakom", står det i ett uttalande från Carlos Camargos kansli.

Förövarna namnges dock inte i uttalandet.

Officiellt råder fred i Colombia efter att Farc-gerillan och landets regering undertecknade ett fredsavtal 2016. Konflikten hade då pågått sedan 1964.

Men våldet har fortsatt prägla landet och de senaste månaderna har det blossat upp kraftigt – mycket på grund av strider om landområden mellan tidigare Farc-medlemmar, vänstergerillan ELN, olika paramilitära grupperingar och knarkkarteller.

Colombia räknas, enligt miljö- och människorättsorganisationen Global Witness, som ett av världens farligaste länder att verka i för miljöaktivister, 65 människor ur den gruppen mördades 2020.

Colombias president Iván Duques anklagar i första hand knarkhandlare för att ligga bakom morden. Det sydamerikanska landet räknas som världens största producent av kokain

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!