Kö till vaccinering i Montréal tidigare i januari.
Kö till vaccinering i Montréal tidigare i januari. - Foto: TT

Alkohol och cannabis – bara för vaccinerade

Restriktionerna bedöms ha lett till att framför allt personer som inte är hårdföra vaccinmotståndare till slut har valt att vaccinera sig.


Fakta: Kanada

Kanada är världens näst största land sett till ytan. Samtidigt är det ett av världens mest glesbefolkade länder med cirka fyra invånare per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Sverige är 25.

Cirka 60 procent av Kanadas drygt 38 miljoner invånare bor i provinserna Ontario och Québec.

Makten i förbundsstaten Kanada delas mellan den federala regeringen och de tio provinsregeringarna. De tre nordliga territorierna har inte samma självständiga ställning som provinserna men har egna regeringar med betydande befogenheter.

När Kanada bildades 1867 blev både franska och engelska arbetsspråk inom parlamentet. Men först 1969 antog parlamentet en språklag som officiellt gjorde Kanada tvåspråkigt. 58 procent av kanadensarna hade enligt folkräkningen 2016 engelska som modersmål och drygt 21 procent hade franska. De flesta av de fransktalande bor i Québec.

Regeringschef är premiärminister Justin Trudeau sedan 2015. Liberala partiet och olika konservativa partier har länge dominerat det politiska landskapet.

Källa: Landguiden/UI

— Vissa kommer inte att ändra sig. Men för många är det en fråga om logistik eller bara inte högprioriterat. Antagligen är unga män en av de viktigaste grupperna här, och detta kan motivera dem, säger Kumanan Wilson, expert på åtgärder för folkhälsa vid University of Ottawa, till National Post.

Bara några dagar efter beskedet hade antalet personer som bokade tid för en första vaccinspruta ökat från 1 500 till över 6 000 per dag, enligt en tweet från provinsen Québecs hälsominister Christian Dubé.

"Enkel lösning"

De nya restriktionerna är tänkta att bromsa det ökande antalet sjukhusinläggningar i Québec. Enligt Christian Dubé handlar åtgärderna om att skydda ovaccinerade, som utgör minst hälften av de som vårdas på sjukhus med covid-19, rapporterar public service-bolaget CBC.

— Om de ovaccinerade inte är nöjda med situationen så finns det en väldigt enkel lösning till hands. Det är att vaccinera sig. Det är gratis, sade han när de nya reglerna meddelades.

Genom att begränsa antalet platser där ovaccinerade får befinna sig så begränsas också deras kontakter med andra, påpekade Christian Dubé.

— Om du inte vill vaccinera dig, stanna hemma.

Hälsoskatt aviserad

Vaccinpasset gäller från 13 års ålder. Undantagna är personer som inte kan vaccinera sig av medicinska orsaker, som i så fall ska godkännas av vårdpersonal.

Närmare en fjärdedel av Kanadas invånare bor i Québec där vaccinbevis redan krävs på många platser, bland annat för att få äta på restaurang, gå på gym eller komma in på sportevenemang och kasinon.

Dessutom har en särskild hälsoskatt aviserats för ovaccinerade personer. Det ska enligt myndigheterna handla om "betydande" belopp för personer som inte vaccinerat sig mot covid-19, och vara ett sätt för de ovaccinerade att bidra till den hårt pressade sjukvården.

— Jag tycker att det är en fråga om rättvisa för de 90 procent av befolkningen som gjort vissa uppoffringar, sade provinsens premiärminister François Legault förra veckan när han berättade om planerna, rapporterar CBC.

— Jag känner att vi är skyldiga dem den här sortens åtgärd.

Storleken på hälsoskatten har inte offentliggjorts än, och inte heller när den är tänkt att införas.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).