Den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah attackerades natten till fredag, med följden att hela Jemen blev utan uppkoppling till nätet. Arkivbild.
Den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah attackerades natten till fredag, med följden att hela Jemen blev utan uppkoppling till nätet. Arkivbild. - Foto: TT

Minst 70 döda i bombräd i Jemen

Bomberna släpptes över ett fängelse i staden Sadaa, i en provins med samma namn i nordvästra Jemen där Huthirebellerna har ett starkt fäste.


Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna sedan har varit ovilliga att implementera.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Minst 377 000 människor har dödats i kriget eller till följd av det, enligt beräkningar som FN gjorde i slutet av 2021.

Bilder från nedslagsplatserna visar mängder av döda kroppar i rasmassor och byggnader som jämnats med marken.

Till en början talades det om att antalet drabbade – skadade och döda – var fler än 200. Ett första besked från de rebellstyrda myndigheterna är att minst 70 dödsfall kan bekräftas, men att det befaras bli fler då många är svårt skadade.

Dödstal väntas stiga

Ett sjukhus tog emot åtminstone 70 döda och ett hundratal skadade, enligt biståndsorganisationen Läkare utan gränsers (MSF) företrädare i landet. Flera andra sjukhus har tagit emot drabbade.

— Det är omöjligt att veta hur många människor som har dödats. Det verkar ha varit en fruktansvärd våldshandling, säger MSF:s Jemenchef Ahmed Mahat.

— Vad jag får höra från min kollega i Saada är att det fortfarande finns mängder av kroppar där anfallet ägde rum, med många saknade.

Internationella rödakorsfederationen (ICRC) räknar också antalet drabbade till minst ett hundratal.

— Siffrorna kommer att stiga, säger ICRC:s talesperson Basheer Omar.

Enligt Rädda barnens internationella organisation är det migranter som har hållits frihetsberövade i det drabbade fängelset. Den räknade i ett tidigt skede antalet döda till minst 60.

Lekande barn dödade

Under natten till fredag anfölls också västkuststaden al-Hudaydah från luften, med följden att hela Jemen tappade kontakten med internet. Anfallet riktades mot det jemenitiska telekommonopolet, som står under Huthirebellernas kontroll.

I detta anfall dödades också tre barn, enligt Rädda barnen.

"Barnen uppges ha lekt på en intilliggande fotbollsplan när robotarna slog ned", meddelar organisationen.

Den saudiskledda alliansen låg bakom anfallet.

De omfattande bombningarna sker några dagar efter att Huthirebellerna attackerade emiratiska Abu Dhabi med drönare. Tre personer – två indiska medborgare och en pakistanier – dödades när en oljeanläggning och en flygplatsanläggning attackerades.

Anfallet är av allt att döma det första som de teknologiskt underlägsna Huthirebellerna utfört mot emiratiskt territorium. Det följdes dels av internationella fördömanden, dels av ett flyganfall mot Jemens Huthikontrollerade huvudstad Sanaa där 14 människor dödades.

"Ond cirkel"

På fredagen gick FN:s säkerhetsråd ut enhälligt och fördömde drönarattackerna mot Abu Dhabi, som rådet också beskrev som "avskyvärda terrorattacker". Förenade arabemiraten drev igenom detta, som ett av rådets tio icke-permanenta medlemsländer.

Inför säkerhetsrådets sammanträde tog dess ordförande, Norges FN-ambassadör Mona Juul, dock till orda och fördömde även fredagens flyganfall mot Sadaa och al-Hudaydah.

FN:s generalsekreterare António Guterres gick senare ut med fördömanden av och uppmaningar till alla parter: Drönarattacken mot Abu Dhabi var oacceptabel och det är såklart också bombningar som riktas mot civila, sade han.

— Vad vi behöver göra är att stoppa den här onda cirkeln där saker trappas upp en efter en, sade Guterres.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

200 miljoner till idrott för unga

Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

1 timme sedan
En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.