Kvinnor i Afghanistans huvudstad Kabul som bär heltäckande burka. Arkivbild.
Kvinnor i Afghanistans huvudstad Kabul som bär heltäckande burka. Arkivbild. - Foto: TT

Talibanerna hotar kvinnor som inte bär burka

Talibanernas religiösa polis har hotat med att skjuta kvinnliga biståndsarbetare i den nordvästra Badghisprovinsen i Afghanistan om de inte bär heltäckande burka, säger två anställda på biståndsorganisationer till nyhetsbyrån AFP.


Två internationella biståndsarbetare på landsbygden i Badghisprovinsen säger till AFP att den lokala avdelningen av departementet för främjande av dygd och förebyggande av last träffade hjälpgrupper i söndags.

— De sade till oss ... om kvinnlig personal kommer till kontoret utan att bära burka kommer de att skjuta dem, säger en av biståndsarbetarna som vill vara anonym av säkerhetsskäl.

Ska genomföra stickprov

Kvinnor måste även åtföljas till arbetet av en manlig följeslagare, tillade källan.

Den andra biståndsarbetaren bekräftar uppgifterna.

— De sade också att de kommer till alla kontor utan föregående varning för att kontrollera att reglerna följs, säger källan.

Ett meddelande till frivilligorganisationer som AFP tagit del av nämner inte hotet om att skjuta dem som inte bär burka, men beordrade kvinnor att täcka sig.

Afghanernas rättigheter – särskilt kvinnors och flickors – har blivit alltmer inskränkta sedan talibanernas maktövertagande i augusti i fjol. Kvinnor pressas bort från samhällslivet och har till stora delar stängts ute från statliga jobb, medan de flesta gymnasieskolor för flickor är stängda.

Kvinnor i det djupt konservativa Afghanistan täcker i allmänhet sitt hår med huvudduk. Den heltäckande burkan som även täcker ansiktet bärs i stor utsträckning, särskilt utanför huvudstaden Kabul.

Uppmaningar på kaféer

Talibanerna har i stort sett avstått från att utfärda nationell lagstiftning som kan försvåra rörelsens förhoppning om att få tillgång till frysta tillgångar utomlands. Provinsiella tjänstemän har dock utfärdat riktlinjer och påbud som bygger på lokala tolkningar av islamisk lag och afghansk sedvänja.

Talibanerna arrangerade på fredagen en demonstration i Kabul med omkring 300 män som skanderade "Vi vill ha sharialagar". Folkmassan höll upp bilder på kvinnor med heltäckande slöjor och anklagade kvinnorättsaktivister som har gått ut på gatorna för att vara "legosoldater".

Tidigare i januari månad sattes det upp affischer på kaféer och butiker i Kabul där afghanska kvinnor beordrades att täcka sig, illustrerade med en bild på en burka.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.