Den vietnamesiske munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh har avlidit 95 år gammal. Arkivbild.
Den vietnamesiske munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh har avlidit 95 år gammal. Arkivbild. - Foto: TT

Mindfulness-fader har lämnat jordelivet

Förutom att han skrivit över hundra böcker om bland annat mindfulness och meditation var Thich Nhat Hanh en engagerad fredsaktivist som 1967 blev nominerad till Nobels fredspris av människorättskämpen Martin Luther King.


"Hans idéer för fred skulle, om de tillämpades, skapa ett monument över ekumenik, över världsbrödraskap, över mänskligheten", skrev King i sin motivering.

Efter att han rest till USA 1966 för att kampanja mot Vietnamkriget förbjöds han att återvända hem. Först 2005 var han välkommen till sitt hemland, som han besökte flera gånger, men han förblev bosatt i södra Frankrike under många år, tills 2018 då han flyttade tillbaka till Vietnam.

Thich Nhat Hanh myntade begreppet "engagerad buddhism" som innebär ickevåld, mindfulness och att tjäna sina medmänniskor.

— Buddhism måste vara engagerad i världen. Om den inte är engagerad är det inte buddhism.

Efter en stroke 2014 fick Thich Nhat Hanh svårt att gå och tala, men han sägs ha varit klar i huvudet in i det sista.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.