På bilden från i fredags pågår räddningsarbetet efter flygräden mot det jemenitiska telekombolaget i al-Hudaydah. Något senare bombades ett civilt fängelse i Sadaa.
På bilden från i fredags pågår räddningsarbetet efter flygräden mot det jemenitiska telekombolaget i al-Hudaydah. Något senare bombades ett civilt fängelse i Sadaa. - Foto: TT

Dödstal stiger i Jemen – koalitionen nekar

Antalet bekräftat döda uppgår hittills till 82, enligt samstämmiga uppgifter från hjälporganisationer som verkar i området och från de rebellstyrda myndigheterna. Bland de döda finns kvinnor och barn, och åtminstone 265 personer skadades.


Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna sedan har varit ovilliga att implementera.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Minst 377 000 människor har dödats i kriget eller till följd av det, enligt beräkningar som FN gjorde i slutet av 2021.

Bomberna fälldes i fredags över ett civilt fängelse i staden Saada, i den rebellkontrollerade provinsen med samma namn i nordvästra Jemen. Där hölls i huvudsak frihetsberövade migranter. Bilder som nådde ut efteråt visade hur kroppar drogs fram ur rester av byggnader som jämnats med marken.

Ett av många anfall

I den utdragna och katastrofala konflikten i Jemen står Huthirebellerna, som stöds av Iran, mot en saudiskledd koalition vars mål är att återinsätta den tidigare regeringen, som har erkänts internationellt.

Koalitionen genomför regelbundna flyganfall mot rebellkontrollerade områden och har emellanåt fått internationell kritik när måltavlorna har varit civila tillställningar, som bröllop och begravningar. Tusentals civila har dödats i de senaste årens bombningar.

Men alla anklagelser om att koalitionen skulle ha legat bakom fredagens flyganfall är "helt utan grund", enligt koalitionens talesperson Turki al-Malki. Vid sidan av det citeras han när han gör gällande att Huthirebellerna inte hade lagt till området som bombades på en lista över platser som bör fredas av humanitära skäl, vilket han klandrar rebellerna för.

Fortfarande nedkopplat

Under natten till fredag bombades även västkuststaden al-Hudaydah, där måltavlan uppges ha varit det jemenistiska telekommonopolet, som står under Huthirebellernas kontroll. Det fick resultatet att nästan hela Jemen tappade uppkopplingen till internet och den hade på lördagseftermiddagen ännu inte återupprättats.

Fredagens angrepp utgjorde möjligen kulmen på en vecka där Förenade arabemiraten attackerades av drönare och sedan svor att ge igen.

Tre personer dödades i den attacken, som Huthirebellerna tog på sig ansvaret för. Den var något så sällsynt som ett angrepp mot emiratiskt territorium i konflikten, där rebellsidan är klart teknologiskt underlägsen sina motståndare.

Iran: Förvärrar allt

FN:s säkerhetsråd fördömde drönarattacken, då Förenade arabemiraten tagit initiativ till detta som en av rådets icke-permanenta medlemmar.

Vid sidan av det riktades viss kritik även mot fredagens flyganfall, bland annat från FN:s generalsekreterare António Guterres.

Iran anklagar arabländernas koalition för att bara förvärra konflikten, som sedan länge har beskrivits som den värsta pågående humanitära konflikten i världen.

Att flyganfallen kan fortsätta medan omvärlden förblir "tyst och likgiltig" och säljer vapen till koalitionsländerna gör vägen till fred än mer svåröverskådlig, meddelar Irans utrikesdepartements talesperson Saeed Khatibzadeh.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.