Pekingbor med munskydd väntar på att få gå över ett övergångsställe.
Pekingbor med munskydd väntar på att få gå över ett övergångsställe. - Foto: TT

Nya fall i Peking pressar Kina inför OS

För sjunde dagen i rad rapporterades nya lokala covidfall i Peking. Sex nya fall med inhemsk smitta upptäcktes under söndagen och nio fall dagen innan, enligt officiella siffror, rapporterar The Guardian. Ytterligare ett fåtal fall, som smittspårats till Peking, har upptäckts i andra provinser.


Sedan 15 januari har 36 fall rapporterats.

Kinas nollvision mot coronaviruset har resulterat i mycket få utbrott sett till landets befolkning, med brasklappen att statistik är svår att bedöma i den hårt styrda diktaturen. Strategin innebär samtidigt att städer tvingas stänga ned på grund av några enstaka fall.

I ett försök att mota smittan inför de olympiska spelen har krav införts på att alla som köper febernedsättande medicin över disk i Peking måste testa sig, och stanna hemma tills de fått svar. Slarvar man med reglerna kommer det att noteras i ens digitala hälsodokument vilket "kan påverka resande och vardagen", enligt ett uttalande från myndigheterna, skriver The Guardian.

Under måndagen lättades samtidigt nästan alla restriktioner i storstaden Xi'an som med sina 13 miljoner invånare befunnit sig i strikt lockdown sedan 22 december, skriver AFP.

Nedstängningen är en av de längsta i Kina sedan coronapandemins start och lokala myndigheter har hamnat i blåsväder sedan invånare larmat om brist på mat och att svårt sjuka nekats vård under den hårda isoleringen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!