Måndag 23 Maj
Stockholm

Ryssland klassar Navalnyj som terrorist

Ryssland har satt upp Aleksej Navalnyj på en lista över terrorister.
Ryssland har satt upp Aleksej Navalnyj på en lista över terrorister. Foto: TT

Listan sammanställs av den Ryska federationens finansiella övervakningskommitté – Rosfinmonitoring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han på senare år allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren i Vladimir Putins Ryssland.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

Även ett antal av Navalnyjs medarbetare, däribland Ljubov Sobol, finns med på listan.

Beslutet innebär att den ryska staten klassar Navalnyj och hans medarbetare enligt samma kriterier som högernationalister och utländska terrororganisationer som IS.

"Superteam av terrorister"

Tidigare i januari lades Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, ytterligare två medlemmar av Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, till listan – och båda skämtar nu på Twitter om terroristbenämningen.

Volkov skriver att han är "stolt över att arbeta i vårt lag av extremister och terrorister" – medan Zhdanov twittrar: "det är fantastiskt att vårt superteam av terrorister nu får tillskott av sådana fantastiska människor".

Från EU-håll fördöms Rysslands agerande, som av unionens utrikespolitiske talesperson Peter Stano kallas för en del av "det fortsatta förtrycket av kritiska röster i Ryssland."

Avtjänar straff

Aleksej Navalnyj greps av de ryska myndigheterna i januari 2021 då han, efter att ha vårdats på sjukhus efter en giftattack, återvänt till Ryssland.

Han dömdes därefter till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process och avtjänar för närvarande ett två och ett halvt år långt fängelsestraff i en straffkoloni.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela