Lördag 21 Maj
Stockholm

Nya juntan i Burkina Faso lovar lugn och ro

Män som sympatiserar med de militära kuppmakarna firar i Ouagadougou.
Män som sympatiserar med de militära kuppmakarna firar i Ouagadougou. Foto: TT

Folkmassor samlades på ett stort torg i huvudstaden, dagen efter den militärkupp som av allt att döma har lyckats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Burkina Faso

Burkina Faso är ett kustlöst land i Västafrika som gränsar till Mali, Niger, Benin, Ghana och Elfenbenskusten. Huvudstaden heter Ouagadougou.

År 1919 blev Burkina Faso en fransk koloni med namnet Övre Volta. Landet blev självständigt 1960. 1984 bytte landet namn till Burkina Faso.

Landet har omkring 21 miljoner invånare. År 2010 uppgavs befolkningen utgöras av 22 procent kristna, 54 procent muslimer och 24 procent anhängare av traditionella afrikanska religioner.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Nästan hälften av befolkningen lever på mindre än en dollar om dagen.

En konflikt mot jihadistiska upprorsmakare har pågått i större delen av Sahelregionen under de senaste sju åren och den har även nått över till Burkina Faso. Hundratals människor dödades i olika attentat mot civila i landet under 2021.

Källa: Nationalencyklopedin, Utrikespolitiska institutet

— Vi krävde president Kaborés avgång flera gånger om, men han lyssnade inte. Armén hörde oss och förstod, säger Lassane Ouedrago, en gräsrotsaktivist som deltog i samlingen.

Han får medhåll av den 30-åriga läraren Julienne Traoré.

— Vad oss anbelangar är detta inte en kupp. Det är befrielsen av ett land som har styrts av inkompetenta människor, säger hon.

Över torget ljöd vuvuzelor, medan människor sjöng och dansade. Gatuförsäljare hade redan tryckt upp affischer som pryds av juntans förmodade ledare: den 40-årige överstelöjtnanten Paul-Henri Sandaogo Damiba.

Försökte dementera

Myteriet inleddes i helgen, efter att en rad demonstrationer hade hållits i Burkina Faso för att markera ett missnöje med regeringen. Det uppstod eldstrider vid flera militära anläggningar. Väpnade och maskerade soldater syntes på gatorna och omringade viktiga byggnader.

Regeringen försökte i lördags dementera det som höll på att hända, genom att säga att det var ett fåtal upprorsmakare i isolerade händelser. I söndags varnade den tydligt för att det hela var på väg att utvecklas till en militärkupp. På måndagen hade president Roch Marc Christian Kaboré försvunnit, varpå soldater trädde fram i tv och meddelade att de hade tagit makten.

Juntabildningen titulerar sig som en "patriotisk rörelse" som ska "beskydda och återupprätta" nationen. Regering och parlament har upplösts, gränserna har stängts och det har införts ett nattligt utegångsförbud.

— Dagens händelser utgör början av en ny era i Burkina Faso, sade en av soldaterna i tv-sändningen, med löften om att burkinier skulle få möjlighet att "läka sina sår" och bygga en ny gemenskap.

Det sades också att det militära maktövertagandet kommer att följas av demokratiska val i framtiden.

Vid demonstrationer som har hållits i landet har en övervägande del av deltagarna varit motorcykelburna män.

Yngre generation

Militärerna som går i täten för revolten är relativt unga. En anonym soldat som står på deras sida säger till AP att det är dags för en yngre generation militärer att ta över från ett äldre etablissemang som saknar erfarenhet av strid.

Ett missnöje med Kaborés regering har växt när Burkina Faso angripits av de jihadistiska grupperingar som härjar i hela regionen. Militären bedöms inte ha haft tillräckliga resurser eller beredskap för att möta hotet och tusentals civila beräknas ha dödats, medan många andra har drivits från sina hem.

Militära analytiker ifrågasätter dock att ett maktskifte skulle kunna göra så stor skillnad på slagfältet.

I samband med att president Kaboré försvann hördes skottlossning från området kring hans residens. Enligt militärerna vid makten hålls han i säkert förvar, utan att någon blodsutgjutelse skett, men han har inte synts till. Det har inte heller premiärministern.

Ett avskedsbrev som till synes har undertecknats av Kaboré har däremot visats upp i statlig tv.

"Lätt att iscensätta"

Burkina Fasos grannländer, den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, Afrikanska unionen, EU, USA, den tidigare kolonialmakten Frankrike och fler därtill fördömer kuppen och kräver att militärerna åter rättar sig i leden.

— Militärers roll ska vara att försvara sina länder och sina befolkningar, inte att attackera sina regeringar och strida för makten, säger FN:s generalsekreterare António Guterres, som också spelar ned betydelsen av det stöd som kuppmakarna får från en del invånare:

— Det sker alltid firanden i sådana här lägen. Det är enkelt att iscensätta dem, men demokratiska värderingar står inte och faller med den allmänna opinionen.

I de firande folkmassorna i Ouagadougou viftades även Rysslands och Malis flaggor. Vissa bar fram porträtt av Assimi Goïta, ledaren av den militärjunta som på ett liknande vis har tagit makten i Mali och som på senare tid har knutit allt närmare band till Ryssland.

"Burkinas starke man". Överstelöjtnant Paul-Henri Sandaogo Damiba pekas ut som den nya militärjuntans ledare.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela