Måndag 23 Maj
Stockholm

Firande och protester på Australiens nationaldag

I bland annat storstaden Sydney hölls en protestmarsch mot den australiska nationaldagen, som av kritikerna kallas invasionsdagen.
I bland annat storstaden Sydney hölls en protestmarsch mot den australiska nationaldagen, som av kritikerna kallas invasionsdagen. Foto: TT

Australien firar sin nationaldag under onsdagen. I vanlig ordning hålls även stora protester mot "Australia day", som av kritikerna kallas "Invasion day" eftersom den högtidlighåller den dag då de elva fartyg med brittiska kolonisatörer ankom till Port Jackson 1788.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

De demonstrerande framhåller att en straffkoloni då byggdes på land som togs från ursprungsbefolkningen utan förhandling. Under de senaste åren har orättvisor mot landets ursprungsbefolkning uppmärksammats i allt större utsträckning.

Den 26 januari blev nationell helgdag 1994, men regeringen har uppmanats att ändra datumet.

En staty av den brittiske upptäcktsresanden James Cook hade tidigt på onsdagen målats med röd färg i storstaden Melbourne.

Under dagen har över 16 000 personer från 150 länder blivit australiska medborgare i över 400 ceremonier runt om i landet.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela