Rösträkning i det italienska parlamentet på onsdagen.
Rösträkning i det italienska parlamentet på onsdagen. - Foto: TT

Ännu ingen president vald i Italien

Inte heller det tredje försöket lyckades när Italiens parlament röstade om en ny president.


Sittande presidenten Sergio Mattarella är tydlig med att han inte vill sitta en period till, men 80-åringen fick trots det flest röster av alla, 125 av de drygt tusen lagda.

Premiärminister Mario Draghi har gett signaler om att han gärna byter post, men fick bara fem röster. Oron är stor i parlamentet att den breda samlingsregering Draghi leder skulle falla samman utan honom och landet ställas inför nyval.

Majoriteten av de röstande lade liksom under de två första röstningsomgångarna blanka röstsedlar, medan partierna fortsatte att kohandla i kulisserna för att hitta en kompromiss.

Från och med den fjärde voteringen, som hålls på torsdagen, kommer det räcka med en enkel majoritet av rösterna, 505 stycken.

Flera gånger har det krävts ett tiotal rundor innan ett italienskt parlament har kunnat enas om ny president. En gång krävdes det 23 rundor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

1 timme sedan
Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.