Förberedelser på stranden Mae Ram Phueng i Rayong för att försöka hejda oljans spridning.
Förberedelser på stranden Mae Ram Phueng i Rayong för att försöka hejda oljans spridning. - Foto: TT

Oljan närmar sig thailändska paradisstränder

Det var en undervattensledning för det fossila bränslet som sprang läck i veckan, nära provinsen Rayongs kust i östra Thailand. "Bara" 140 till 375 fat olja beräknas ha kommit ut innan läckan tätades. Men det motsvarar upp till 60 000 liter, vilka kan få katastrofala konsekvenser om de når de känsliga stränderna i området.


Den lilla nationalparken Khao Lam Ya täcker en udde vid Rayongs kust samt paradisön Samet. Runt hörnet från provinsen finns det klassiska turistmeckat Pattaya.

Oljespillet har delats i två, en mindre del nära kusten och en större lite längre ut. De täcker 1 respektive 47 kvadratkilometer, säger myndighetstalesmannen Siam Lawawirojwong till medier.

Den thailändska flottan deltar i saneringsarbetet, men meddelar att det inte ser ut att hindra oljan från att nå Khao Lam Ya, där många sjöfåglar och fiskar lever. Även koraller riskerar att drabbas.

Flytande bommar används i försöken att ringa in oljan till havs.

— Att samla upp oljan från havsytan kan ta fem till sju dygn. Men om den når strandlinjen kan det uppstädningen ta åratal, säger marinbiologen Thon Thamrongnawasawat till nyhetsbyrån AP.

— Så vi måste göra allt för att olja inte ska nå land.

Det är inte första gången oljeföroreningar drabbar området. 2013 sprang en ledning läck på liknande sätt. Oljebolaget använde kemikalier för att lösa upp oljan, men den nådde stränder på Ko Samet. Under lång tid efteråt larmade miljögrupper om gifter i exempelvis fisk och skaldjur som serverades.

Flottans flygbild visar delar av oljespillet.
Förra gången: Saneringsarbete på Ko Samet i juli 2013.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!