Polisernas misogyna chatt väcker stor ilska.
Polisernas misogyna chatt väcker stor ilska. - Foto: Johan Nilsson/TT och Patrick Sison/AP/TT

Poliser i hemlig chatt: "Skulle gladeligen våldta"

Polisen i London har länge anklagats för att vara misogyn – något styrkan förnekat. Men nu har en hemlig chatt, inom en av stadens polispatruller, avslöjats och där "skämtas" det om allt från kvinnomisshandel och våldtäkt till Förintelsen och döda barn.


Ända sedan 33-åriga Sarah Everard hittades död i södra London i mars 2021, och en polisman erkände att han kidnappat och våldtagit henne, har anklagelser om sexism riktats mot polisstyrkan i London. Läs mer om Everard-fallet här.

Polisstyrkan, som går under namnet "The Metropolitan Police", har emellertid förnekat att dess interna kultur skulle genomsyras av misogyni. 

Polisernas misogyna chatt röjdes

Men nu har en hemlig chatt avslöjats som talar för motsatsen. I meddelanden, som sträcker sig flera år tillbaka, skriver poliser "skämtsamt" om både våldtäkt, Förintelsen och svarta medborgare i WhatsAppp och på Facebook, rapporterar The Guardian.

"Jag skulle gladeligen våldta dig... Om jag var singel... Om jag var singel hade jag gladeligen använt kloroform på dig", skriver en polisman till en kvinnlig kollega.

"Att få en kvinna i säng är som att bre smör. Det kan göras med lite ansträngning med hjälp av ett kreditkort, men det är både snabbare och lättare att använda kniv", skriver en annan.

"Jag ska slå henne på käften"

I ett fall ska en polisman ha berättat för sina kollegor om hur han skulle attackera sin egen partner.

"Jag svär, jag ska slå henne på käften", skriver han, enligt The Guardian.

En annan skröt om hur han köpt sex och använt anabola steroider.

Hårda kritiken: "Förstör allmänhetens tillit"

Flera kvinnor inom poliskåren ville slå larm – men vågade inte eftersom de blev tillsagda att konversationerna och utspelen var en del av poliskåren. I vissa fall sade manliga poliser att de skulle "kniva" de som tjallade.

– Vad som har avslöjats i denna utredning kommer vidare förstöra allmänhetens tillit och förtroende för polisen, säger Londons borgmästare Sadiq Khan, enligt The Guardian.

Sedan avslöjandet är 14 poliser under utredning och två polismän har blivit avskedade. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!