Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, ber Vladimir Putin att fortsätta samtalen med väst.
Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, ber Vladimir Putin att fortsätta samtalen med väst. - Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT och Evgeniy Maloletka/AP/TT

Sergej Lavrov till Vladimir Putin: Fortsätt samtalen med väst

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanar Vladimir Putin att fortsätta samtalen med väst. Samtidigt säger försvarsminister Sergej Sjojgu att några av Rysslands militärövningar håller på att avslutas.


Fakta: Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

De ryska övningar med tiotusentals soldater nära gränsen till Ukraina har eller kommer snart att avslutas. Åtminstone enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

"Några av dessa militärövningar håller på att avslutas, några kommer att slutföras inom en snar framtid", uppges han ha meddelat Vladimir Putin vid ett möte under måndagen.

Beskedet skulle kunna vara ett tecken på nedtrappning. Det är också den andra kommentaren under dagen från ryska ministrar som tonar ner retoriken.

Sergej Lavrov i Ryssland: "Finns alltid chans"

Det finns "en chans" för Ryssland att enas om säkerhetsfrågor med väst, säger Sergej Lavrov vid ett möte med Vladimir Putin och föreslår fortsatta samtal trots att USA och dess allierade avvisat Rysslands krav.

På en fråga från Putin om det lönar sig att fortsätta de diplomatiska ansträngningarna svarade Lavrov att möjligheterna för samtal ännu inte är uttömda.

— Som ledare för utrikesdepartementet måste jag säga att det alltid finns en chans att komma överens, sade Lavrov.

Mötet mellan Lavrov och Putin kommer samtidigt som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beger sig till Kiev och Moskva för att avvärja en rysk invasion som många befarar bara kan vara dagar bort.

Läs mer om historien bakom konflikten här.

Ukraina begär OSSE-möte

Ukraina har också begärt ett möte med Ryssland och andra medlemmar i OSSE om den ökande spänningen vid gränsen.

Landets utrikesminister Dmytro Kuleba säger att Ryssland ignorerat formella förfrågningar om de ryska trupperna vid gränsen och att nästa steg är att begära ett möte inom de närmaste 48 timmarna för transparens kring Rysslands planer.

Kuleba säger att Ukraina på fredagen begärt svar från Ryssland om deras avsikter enligt Wiendokumentet, en överenskommelse om säkerhetsfrågor som antagits av OSSE:s medlemmar, inklusive Ryssland. 

Boris Johnson om konflikten: "Mycket farlig"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han inte har några planer på att besöka Moskva men kallar läget "en mycket, mycket farlig, svår situation".

— Vi står på kanten till ett stup, men det finns fortfarande tid för president Putin att backa.

Läs vad Magdalena Andersson sagt om ett eventuellt ryskt angrepp här.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.