Bild, distribuerad av den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta, från Rysslands pågående militärövning i Belarus.
Bild, distribuerad av den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta, från Rysslands pågående militärövning i Belarus. - Foto: TT

Expert: Ingen baggis för Ryssland att invadera

Larmen om ett förestående angrepp mot Ukraina avlöser varandra.Men vad som pågår längs Ukrainas gräns, där Ryssland positionerat sig från tre håll, är omöjligt att veta.Vi har låst oss vid tanken om en invasion, säger Johan Norberg vid FOI.


Fakta: Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

Hotet mot Ukraina kommer inte längre enbart från den östra landgränsen mot Ryssland, där stora mängder soldater samlats under vintern.

Den senaste veckan har flera ryska landstigningsfartyg, samma skepp som nyligen sågs i Östersjön, åkt genom Medelhavet och upp i Svarta havet, där förmågan att göra landstigningar längs Ukrainas sydvästra gräns stärkts.

Sedan några dagar tillbaka befinner sig även tiotusentals, enligt Nato cirka 30 000, ryska soldater i Belarus, där man säger sig genomföra en militärövning.

Ryssland har nu möjlighet att agera militärt mot Ukraina från den östra landgränsen, Belarus i norr och från Svarta havet.

Enligt Johan Norberg, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) där han följer Rysslands militära utveckling, är det den största samlingen soldater som skickats till Belarus i modern tid.

— Ryssland har nu möjlighet att agera militärt mot Ukraina från Svarta havet, från Belarus, och från landsgränsen. Det är egentligen bara i väst som det är lite lugnare för Ukraina, säger han.

"Ingen baggis"

Men oberoende information om hur den ryska närvaron runt Ukraina faktiskt ser ut är svår att få tag på. Förutom satellitbilder och videoklipp som spridits på sociala medier kommer de flesta uppgifterna om Rysslands styrkor från parter som till olika grad är inblandade i krisen.

Ända sedan november har uppgifter från främst underrättelsetjänst i USA larmat om att Ryssland mobiliserat hundratusentals soldater vid Ukraina för en nära förestående invasion.

Liknande underrättelser har den senaste tiden pekat på att ryska styrkor kan nå Kiev inom två dygn. Men att strida i stadsmiljö, omgiven av betong och fönster med möjliga prickskyttar från alla håll, innebär enligt Norberg stora risker för en eventuell anfallare.

Dessutom måste Ukrainas storlek, vad gäller yta men även befolkning, beaktas.

— Det är ingen baggis att invadera ett land med över 40 miljoner invånare. Den ukrainska befolkningen har visat en stark vilja att försvara sitt land, det kan mycket väl fungera avskräckande för Ryssland, säger Norberg.

Förlorar på strid

Rykten om att en invasion är nära förestående har backats upp med påståenden om att Ryssland inte vill vänta till våren, då terrängen blir för mjuk och lerig för de ryska markstyrkorna.

— Nej, det är klart de kan anfalla ändå. Det blir svårare, men det går. Jag tror däremot att Ryssland får ut ett indirekt inflytande genom nuvarande påtryckningar. Den dagen man påbörjar stridshandlingar har det gått förlorat, säger Johan Norberg.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!