Vladimir Putin har haft möte med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Vladimir Putin har haft möte med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. - Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT och Wu Hong/AP/TT

Vladimir Putin: "Ryssland vill inte ha krig"

Vladimir Putin vill inte ha krig och är redo att diskutera förtroendeskapande åtgärder med USA och Nato, säger han efter att ha träffat Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Moskva.


Under de senaste dagarna har det både talats om både ryska upp- och nedtrappningar vid den ukrainska gränsen.

Men Vladimir Putin säger att Ryssland inte vill ha krig.

— Vill vi ha det här eller inte? Självklart inte. Det är just därför vi lagt fram förslag för en förhandlingsprocess, säger han vid en presskonferens efter sitt möte med Olaf Scholz i Moskva.

Vladimir Putin: "Redo att ta förhandlingsspåret"

Ryssland kan inleda samtal om begränsningar när det gäller utplacering av mellandistansrobotar i Europa, om transparens kring övningar och andra förtroendeskapande åtgärder, enligt Vladimir Putin.

— Vi är redo att arbeta mer tillsammans. Vi är redo att ta förhandlingsspåret, säger Vladimir Putin.

Han framhåller dock behovet av att väst lyssnar på Ryssland krav, som bland annat att handlar om att Nato inte ska utvidgas ytterligare.

Olaf Scholz om Rysslands reträtt: "Ett gott tecken"

En varaktig fred är bara möjlig att nå med Ryssland, konstaterade Olaf Scholz efter mötet.

— Att vi nu hör att vissa soldater dras tillbaka är i alla fall ett gott tecken, säger han och fortsätter:

— Vi får hoppas att det blir fler.

Han håller med Rysslands bedömning att det inte är för sent att med diplomati undvika krig.

— Jag håller uttryckligen med om att de diplomatiska alternativen är långt ifrån uttömda.

Scholz träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på måndagen och underströk sedan att diplomati och dialog är den enda vägen ur den pågående krisen. Han beskrev vidare den ryska upprustningen kring Ukraina som oförståelig.

Relationen mellan Tyskland och Ryssland

Inför Olaf Scholz och Vladimir Putins möte uppmanade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock Ryssland att dra tillbaka trupperna.

Å ena sidan har Tyskland och Ryssland flera diplomatiska trätor i närtid som har försurat relationerna. Å andra sidan har de knutit en del starka ekonomiska band.

Ukraina: Nord Stream 2 används som vapen

Tysklands allierade sätter framför allt frågetecken vid ett växande tyskt beroende av rysk naturgas. Volodomyr Zelenskyj påpekade detta för Olaf Scholz och beskrev det som att Ryssland använder den nya gasledningen Nord Stream 2 som ett geopolitiskt vapen.

Amerikanska och ukrainska uppgifter gör gällande att Ryssland har förstärkt sin närvaro i områden runt Ukraina under helgen. Det har förekommit uppgifter om att en offensiv skulle kunna ske på onsdag.

Ryssland tillbakavisar alla sådana uppgifter. Vid ett välregisserat och tv-sänt möte mellan president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov på måndagen tycktes de två öppna för fortsatta samtal.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!