Ryssland har förhandsvarnat om sin militärövning i detta område.
Ryssland har förhandsvarnat om sin militärövning i detta område. - Foto: TT

Rysk militärövning norr om Norge: "Största i modern tid"

Ryssland genomför en stor militärövning i och ovan Barents hav, inte långt ifrån Norges nordliga kust.
– Det är det största i modern tid, säger norska försvarsmaktens talesperson Elisabeth Eikeland.


Ryssland har, under de senaste veckorna, skapat stor geopolitisk oro runtom i världen. Nu genomför de en stor militärövning norr om Norge.

Rysslands militärövning "största i modern tid"

Det varningsområde som utfärdats med anledning av övningen är det största sedan Kalla kriget, enligt den norska försvarsmaktens talesperson Elisabeth Eikeland.

— Det är det största i modern tid, säger hon till nyhetssajten Barents Observer.

Varningen, en så kallad Notam, har utfärdats för ett område som sträcker sig över omkring 100 mil från ön Kolgujev vid Rysslands ishavskust, längs med Kolahalvön och Norges kust, till ungefär Björnön, mellan Nordkap och Svalbard.

Varningen gäller under förmiddagar mellan onsdag och lördag denna vecka. Poängen med en sådan är att civil trafik ska hålla sig undan för att inte bli beskjuten.

Rysslands nordflotta med 20 fartyg deltar

I övningen deltar 20 fartyg från Rysslands nordflotta samt ett tiotal flygplan, har den ryska marinen meddelat nyhetsbyrån Interfax. Bland annat deltar den atomdrivna robotkryssaren Pjotr Velikij (Peter den store), som är ett av nordflottans största fartyg, och ubåtar.


Den atomdrivna robotkryssaren Pjotr Velikij, den ryska nordflottans flaggskepp, deltar i en övning i Barents hav. Arkivbild.

Nato planerar militärövning i Norge

Under andra halvan av mars planerar Nato övningen Cold Response i och omkring Norge. Övningen, som har genomförts tidigare, ser ut att bli den största hittills med 25 deltagande länder, däribland partnerskapsländerna Sverige och Finland, och upp emot 16 000 soldater.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.