Angel Dzjambazki anklagas för att ha gjort en nazisthälsning i EU-parlamentet.
Angel Dzjambazki anklagas för att ha gjort en nazisthälsning i EU-parlamentet. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Angel Dzjambazki anklagas för att heila i EU-parlamentet

Angel Dzjambazki, bulgarisk ledamot i EU-parlamentet, anklagas för att ha heilat efter ett anförande. Ledamoten menar själv att det rör sig om ett missförstånd.


Angel Dzjambazki, ledamot från Bulgarien, kritiseras av såväl kollegor som meningsmotståndare som anser att hans avsikt var uppenbar: att göra en nazisthälsning.

Parlamentets talman Roberta Metsola har inlett en formell process för att följa upp saken och Dzjambazkis partigrupp ECR har tillsatt en intern utredning.

Angel Dzjambazki kallar det en avskedsvinkning

Bulgaren beskriver det hela som ett missförstånd i ett mejl till de andra ECR-ledamöterna, rapporterar Politico

Han hävdar att han lyfte armen i en avskedsvinkning efter sitt anförande, där han hade tagit ställning för Polen och Ungern i frågan om rättsstatens principer inom unionen. 

ECR fördömer extremism

ECR fördömer med kraft alla uttryck för totalitära och extremistiska ideologier, skriver gruppens ordföranden Ryszard Legutko och Raffaele Fitto i ett pressmeddelande. Den interna utredningen kommer att invänta parlamentets beslut i frågan.

I ECR ingår Sverigedemokraterna. Partiets ledamot Charlie Weimers säger till Aftonbladet att han fördömer Angel Dzjambazkis tilltag och att denne bör fråntas en gruppledarroll som han har i gruppen.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!