Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oscar Zia

Artisten och radioprofilen Oscar Zia föddes 10 oktober 1996 i Holmeja och har italienska rötter.

Svenska folket fick upp ögonen (och öronen) för honom när han deltog i X Factor 2012, där han kom på åttonde plats. Sedan dess har han gjort en raketkarriär, tack vare flera tävlingsbidrag i Melodifestivalen.

Första gången han var med i Melodifestivalen var 2013, då körde han bidraget "Jalla Dansa Sawa" med Behrang Miri och Loulou Lamotte.
Samma år släppte Zia sin debutsingel #fail och några månader senare låten WithoutU.

2013 var ett intensivt år för Oscar, han medverkade faktiskt också i Let's Dance och kom på andra plats i den nervkittlande finalen som slutade med att Markoolio vann över Zia, med bara en halv procentenhet räknat i röster.

Året därpå var det dags igen för Melodifestivalen. 2014 års bidrag blev "Yes we can" och med den hamnade han på en åttondeplats i finalen.

Strax därefter släppte Oscar sitt debutalbum "I don't know how to dance" och sedan turnerade han under sommaren med showen Diggiloo och var också med i TV-programmet Moraeus med mera.

Zia har också hunnit göra sig till en välbekant röst i radio under åren, bland annat som sidekick till Emma Knyckare i programmet Knyckare i P3. Därefter hoppade Oscar Zia över till "Relationsradion" i samma kanal under våren 2015, där hans medprogramledare blev Farah Abadi.

Melodifestivalen 2016 var det så dags igen. Zia tävlade med låten "Human" i Norrköping och kom sen på andraplats i finalen i Stockholm.

I samband med det årets Melodifestival kom Oscar ut som gay och på QX-galan i februari 2017 utsågs Zia till Årets homo.