Vissa parfymnoter är mer omtyckta än andra, enligt doftdesignern.
Vissa parfymnoter är mer omtyckta än andra, enligt doftdesignern. - Foto: Pressbild från No Ordinary Scent & illustration av Nyheter24

Det här är parfymdofterna som passar ALLA – experten: "De flesta uppskattar..."

Ska du köpa eller ge bort en parfym, men inte vet var du ska börja? Ska doften vara feminin eller maskulin? Nyheter24 har pratat med doftdesignern Sandra Kinnmark som berättar vilka noter man ska hålla ögonen, eller snarare näsan, ute efter.


Det kan ibland kännas överväldigande att försöka hitta rätt doft när man letar efter en ny parfym. För det första vill man hitta en doft man genuint tycker om, men sen ska den även passa ens stil, humör och framförallt - hud. Och vissa dofter sitter bättre än andra.

Kanske dras du mer till maskulina än feminina dofter, eller tvärtom. Men att du kanske gillar lite vassare och kryddigare dofter än exempelvis blommiga säger 

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför parfymer doftar olika på olika människor här.

Vad är egentligen skillnaden mellan herr- och damparfymer?

Men när man ger sig ut i den stora parfymdjungeln så blir man ju även snabbt bekant med vad som klassas som typiskt "maskulina" respektive "feminina" dofter.

Nyheter24 har pratat med No Ordinary Scents doftdesigner Sandra Kinnmark för att reda ut vad som traditionellt förknippas med "manliga" och "kvinnliga" dofter samt vad som skiljer dem åt.

– Parfymer som traditionellt betecknas som maskulina innehåller ingredienser och råmaterial som är tyngre och ”starkare” än klassiskt feminina – exempelvis kryddor, trä, oud och jordiga noter. Även väldigt marina och friska parfymer kan uppfattas som traditionellt manliga.

Doftdesignern menar att detta still stor del beror på att populära parfymer marknadsförts som väldigt maskulina respektive feminina och påverkat vad vi associerar med manligt och kvinnligt.

Men precis som i den vanliga världen så är inte allt svart och vitt eller manligt och kvinnligt när det kommer till parfymer.

En parfym består av flera olika doftnivåer – toppnoten, hjärtnoten och basnoten.Foto: Illustration av Nyheter24

Parfymdofter som passar alla – enligt experten

Det finns de noter som mer eller mindre alla näsor och hud tycker om, både på oss själva och andra, enligt Sanna Kinnmark.

Hon menar att "fine fragrances", de lite dyrare flaskorna, ofta kategoriseras som unisex – vilket alla parfymer egentligen är.

– Universella dofter som de flesta människor oavsett kön uppskattar är vanilj, regn, lavendel och ros.

Om du ska experimentera dig fram till en ny signaturdoft eller ge bort en parfym som gåva, kan det då vara bra att leta efter just dessa noter.

Är du däremot på jakt efter exempelvis specifikt maskulina dofter, så finns det en rad noter att hålla koll på. Här är favoriterna i det maskulina sortimentet, enligt doftdesignern:

  • Peppar
  • Trä
  • Oud
  • Tjära
  • Enbär
  • Kryddnejlika

Bland de feminina favoriterna hittar man blommiga, fruktiga och friska citrusnoter.

Och så här svarar Sanna Kinnmark på frågan om vilka noter människor helst undviker.

– Det är precis som lokalt mode och trender, väldigt olika beroende på var man befinner sig. Det finns inga universella noter som kvinnor respektive män undviker.

Vad för noter föredrar du i din parfym? Foto: Illustration av Nyheter2

Därför doftar parfymer olika på andra – experten: "Beror oftast på..."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!