Annons

Varnar för färdigskuren sallad – kan innehålla smittämnen

Publicerad: 29 apr. 2025, kl. 14:30
Smittsamma bakterier är en vanlig förekomst i färdigskuren sallad.

Färdigskuren sallad är en vanlig produkt i många hushåll, men nu varnar experter för att smittsamma bakterier är en vanlig förekomst i dessa.

Färdigskuren sallad produceras ofta genom att råvaror från flera odlare samlas och hanteras på en gemensam anläggning, där de tvättas, skärs och förpackas. Hanteringen innebär att bakterier från enstaka blad kan spridas vidare till andra blad. 

Färdigskuren sallad kan innehålla bakteriesmitta

Livsmedelsexperter som norska KK pratat med förklarar att förekomsten av skadliga bakterier så som Listeria monocytogenes och salmonella, framförallt är vanlig i dessa typer av produkter. Både Listeria monocytogenes och salmonella kan orsaka allvarliga sjukdom, framförallt hos äldre, barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar. 

Listeria finns på många platser i naturen, och är därför vanlig på många livsmedelsråvaror, skriver Livsmedelsverket. Bakterien kan vara svår att bli av med, och experterna menar även att det trots hygienkontroller och provtagningar i fabriker, fortfarande kvarstår en risk för kontaminering. 

Förekomsten av skadliga bakterier så som Listeria monocytogenes och salmonella är framförallt vanliga i färdigskuren sallad. Foto: Jessica Gow/TT

Såhär minskar du risken för smitta

För att minska risken för matförgiftning vid konsumtion av färdigskuren sallad bör man alltid förvara produkten kyld. Man bör även skölja bladen noggrant, även om det står på förpackningen att de redan är tvättade. Man kan även lägga salladen i ett vinägerbad, vilket kan minska mängden bakterier. 

Annons
Annons
Annons