Färdigskuren sallad produceras ofta genom att råvaror från flera odlare samlas och hanteras på en gemensam anläggning, där de tvättas, skärs och förpackas. Hanteringen innebär att bakterier från enstaka blad kan spridas vidare till andra blad.
Färdigskuren sallad kan innehålla bakteriesmitta
Livsmedelsexperter som norska KK pratat med förklarar att förekomsten av skadliga bakterier så som Listeria monocytogenes och salmonella, framförallt är vanlig i dessa typer av produkter. Både Listeria monocytogenes och salmonella kan orsaka allvarliga sjukdom, framförallt hos äldre, barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
Listeria finns på många platser i naturen, och är därför vanlig på många livsmedelsråvaror, skriver Livsmedelsverket. Bakterien kan vara svår att bli av med, och experterna menar även att det trots hygienkontroller och provtagningar i fabriker, fortfarande kvarstår en risk för kontaminering.

Såhär minskar du risken för smitta
För att minska risken för matförgiftning vid konsumtion av färdigskuren sallad bör man alltid förvara produkten kyld. Man bör även skölja bladen noggrant, även om det står på förpackningen att de redan är tvättade. Man kan även lägga salladen i ett vinägerbad, vilket kan minska mängden bakterier.