Goda pannkakor
Nystekta pannkakor med ett glas iskall mjölk – det bästa som finns. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Så får du till världens godaste pannkakor – med ett enkelt knep som alltid fungerar

Älskar du också pannkakor men har svårt att få de sådär perfekta som de ser ut på bild? Det finns ett knep som kommer att få dina pannkakor att bli lite godare än alla andras.


Det finns antagligen lika många pannkaksrecept som det finns pannkakor. De flesta gånger fungerar grundreceptet alldeles utmärkt. Men det finns en sak man kan göra som gör de ännu godare. 

Grundreceptet lyder:

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 ägg

1/2 tsk salt

2 matskedar smör som ska ned i smeten

Men om man vill få till det där lilla extra kan man testa knepet nedan.

Pannkakor med kolsyrat vatten – ja det fungerar

Har du exempelvis testat att ha kolsyrat vatten i pannkakssmeten för att få lite frasiga pannkakor? Det är ett av alla tips som ger de där "lite godare" pannkakorna. 

Pannkakor eller plättar – valet är ditt. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Använd kolsyrat vatten istället för vanligt vatten i din pannkakssmet. Kolsyran ger smeten en extra fluffig konsistens och hjälper till att göra pannkakorna lättare och mer luftiga. Istället för 6 dl mjölk kör du alltså 5 dl mjölk och 1 dl kolsyrat vatten. Se till att smeten är väl blandad innan du tillsätter kolsyrat vatten. Detta hjälper till att säkerställa att kolsyran fördelas jämnt i smeten.

Låt smeten vila i 10-15 minuter innan du börjar grädda pannkakorna. Detta ger smeten tid att svälla (med hjälp av det kolsyrade vattnet) och gör pannkakorna ännu fluffigare.

Använd en non-stick-panna eller stekpanna med en beläggning som inte fastnar. Detta gör det enklare att vända pannkakorna och se till att de inte fastnar och bränner fast i pannan.

Grädda pannkakorna på medelhög värme. För hög värme kan göra pannkakorna bruna på utsidan men fortfarande råa på insidan, medan för låg värme kan göra pannkakorna torra och tråkiga.

Glöm nu för guds skull inte att toppa pannkakorna med allt ifrån sylt och grädde, till nutella och banan!

Lycka till!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!