Det finns några specifika skillnader mellan läskedryckerna 7up och Sprite.
Det finns några specifika skillnader mellan läskedryckerna 7up och Sprite. - Foto: Stella Pictures

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan 7up och Sprite?

När helgen närmar sig och man vill unna sig något läskande gott passar både 7up och Sprite väldigt bra att duka fram till myset i soffan. Men frågan är vad som egentligen skiljer de båda läskedryckerna åt. Nyheter24 har tagit reda på just det.


Läskedryckerna 7up och Sprite påminner i många avseende om varandra. Båda dryckerna är transparenta till färgen. Smaken kan hos många även uppfattas som snarlik, då båda innehåller toner av citron och lime.

Det finns dock stora skillnader dem emellan. 

Historien bakom 7up och Sprite

7up ägs av Dr Pepper Snapple Group, som i sin tur är en del av Keurig Dr Pepper. Bara i Nordamerika är tillverkaren den tredje största tillverkaren av läskedrycker, där The Coca-Cola Company och Pepsi är störst. 

Skaparen bakom den populära läsken är Charles Leiper Grigg. Han lanserade 7up 1929, efter att ha förfinat receptet i över två år innan resultatet motsvarade hans egna förväntningar, och det som i dag är känt som just 7up skapades. Vid lanseringen kallades den dock inte för 7up utan för Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda, dock byttes namnet kort efter lanseringen till det vi i dag känner den som. 

I Sverige står Carlsberg Sverige för tillverkningen av drycken.

Konkurrenten när det kommer till transparenta drycker med citron och limesmak är Sprite. Drycken har sitt ursprung i Tyskland där den lanserades under namnet Fanta Klare Zitrone och den lanserades först på den amerikanska marknaden 1961. 

Sprite ingår i sortimentet hos världens största läskedryckstillverkare, nämligen The Coca-Cola Company, som bland annat gör Coca-Cola, Fanta, Bonaqua och MER i Sverige. 

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Coca-Cola och Pepsi?

Ingredienserna i 7up

  • Kolsyrat vatten
  • Socker
  • Citronsyra
  • Äppelsyra
  • Naturlig citron- och limearom
  • Surhetsreglerande medel (natriumcitrat)
  • Sötningsmedel (steviolglykosider)

Ingredienserna i Sprite

  • Kolsyrat vatten
  • Socker
  • Surhetsreglerande medel (E330, E331)
  • Naturliga citron- och limearomer

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Zingo och Fanta?

Det här är skillnaden – mellan 7up och Sprite

Det som skiljer de klassiska, och välsmakande, dryckerna åt är inte bara historien och var de härstammar i från. Sett till vad de innehåller så finns det även stora skillnader 7up och Sprite emellan. 

Den främsta skillnaden är att 7up innehåller både socker och sötningsmedel medan Sprite innehåller endast socker. Utöver det så har även den förstnämnda ingredienserna citronsyra och äppelsyra i sig, något Sprite inte innehåller. 

Utöver att de båda smakar gott och passar väl till fredagsmyset så är de främsta skillnaderna alltså ingredienserna och historien bakom deras uppkomst. 

Källa: Coca-cola.se & Carlsbergsverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!