Bilbarnstol
Bilbarnstol - Foto: Canva

Så här hittar du säkra bilbarnstolar

Funderar du på att köpa en bilbarnstol? Vi har listat saker du behöver tänka på samt inkluderat tips på bra produkter.


Att barnen sitter säkert i bilen är ett självklart måste. Bilbarnstolarna har olika fördelar beroende på barnet storlek. I denna artikel hjälper vi reda ut vad ni ska tänka på när ni köper bilbarnstol samt ger förslag på vilka bilbarnstolar du ska satsa på. 

*denna artikel innehåller annonslänkar

Regler & lagar gällande bilbarnstolar

Regelverket säger att alla barn som är kortare än 135 cm ska använda en särskild anordning som syftar till skydda barnet. Detta kan exempelvis vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Tänk på att barn i bakåtvända bilbarnstolar inte får sitta på en plats med passagerarkrockkudde, alternativt så måste krockkudden sättas ur funktion.

Observera även att man inte ska ha barn i knät när man sitter i bil. Det är jättefarligt om ni råkar ut för en olycka. 

I regel är baksätet den säkraste platsen att ställa bilbarnstolen. Om du har en bakåtvänd bilbarnstol så spelar det ingen roll om barnet sitter i fram- eller baksätet, förutsatt att krockkudden är satt ur funktion. 

Detta ska du tänka på när du köper bilbarnstol

Det finns olika bilbarnstolar beroende på hur gammalt barnet är eller hur mycket hen väger. Nedan har vi sammanställt några bra saker att tänka på när du köper till barn i olika viktklasser. 

Babyskydd

Används när barnet är cirka 0-9 månader och placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet. Babyskyddet fäster du i regel med bilens trepunktsbälte alternativt på en bas som monteras i bilen. Observera att om du placerar barnet i framsätet måste du avaktivera krockkudden på en auktoriserad verkstad eller om bilen har en smart digital funktion för att avaktivera krockkudden. 

Tips på babyskydd

Britax Baby-Safe 3 i-size är ett modernt babyskydd som både är bekväm och säker. Du kan använda babyskyddet upp till barnet är cirka 15 månader eller väger 13 kg. Skyddet är även utrustat med solskydd som är praktiskt när barnet sover eller vid stark sol. Babyskyddets lutningsfunktion är patenterat och skapar en optimal balans mellan bekvämlighet och säkerhet

Läs mer om Britax Baby-Safe 3 i-size

Bilbarnstol 9-25 kg

När du köper bilbarnstol är det viktigt att barnet sitter i rätt höjd och sitter fast ordentligt. Exempelvis kan det vara klokt att installera en bas i bilen. 

Tips på bilbarnstol

Maxi-Cosi Mica Pro är en bilbarnstol som är designad för bekvämlighet. Den har inbyggt 5-punktsselesystem som gör det enkelt att ta barnet in och ut från bilen. Bilbarnstolen kan även rotera 360 grader så barnet enkelt kan titta antingen fram eller bak. Passar barn som väger 0-18 kg eller är 40-105 cm långa. 

Läs mer om Maxi-Cosi Mica Pro

Bältesstolar 15-35 kg

Bältesstol passar barn från ca 4-5 år eller har en vikt på minst 15 kg. Stolen är framåtvänd och monteras med bilens egna bältessystem. 

Tips på bältesstol

Britax bältesstol KIDFIX2 R är en smart prisbelönt konstruktion. Den är väldigt bekväm för både stora och små passagerare via det V formade ryggstödet som växer med ditt barn. Barnet bör använda bältesstol så länge det är möjligt men med denna stol så går det även att ta bort ryggstödet när barnet nått 135 cm i längd. 

Läs mer om Britax bältesstol KIDFIX2 R

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!