Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Detta är en kommersiell sektion

Bli av med dina pormaskar – 6 enkla steg till ren hy

Drömmer du om helt ren och klar hy? Varför inte prova våra sex enkla steg för att bli av med pormaskar? Funkar även mot andra blemmor!

De allra flesta har någon gång fått pormaskar, alltså de där små svarta prickarna som inte direkt är finnar men ändå är så störiga. Det värsta är att de kan vara svåra att bli av med, men med några enkla steg kan du snabbt se skillnad och få riktigt vårfräsch hy.

1. Håll fingrarna borta!

Det allra bästa du kan göra för din hud är att sluta att pilla och klämma. Vi vet att det kanske är ett tråkigt tips, men om du klämmer dina porisar finns det risk att det bara blir värre – rött, inflammerat och kanske ärr!

Om du helt enkelt inte kan låta bli, så se alltid till att ha rena händer, och tvätta även ansiktet innan.

2. Rengör

Finnar och pormaskar trivs i igentäppta porer, och en grundlig rengöringsrutin är a och o för att få fin hy. Även om du inte kan tvätta bort acne, så är det viktigt att få bort olja och smuts från huden.

Bra rengöring finns i olika prisklasser. Våra favoriter är lyxiga Dr. Brandt Pores No More Vacuum Cleaner (från 395 kronor) och mer budgetvänliga Neutrogena Visibly Clear 2-in-1 Wash Mask (knappt 50 kronor).

3. Lägg en mask

Det finns många typer av masker som hjälper mot pormaskar, och många är djupverkande. Klart roligare är dock en peel-off mask, som torkar på huden och sen liksom skalas av. Det kan göra lite ont att dra bort masken, men resultatet (att alla pormaskar sitter kvar i masken) är så tillfredsställande att det är värt lite smärta.

Våra tips: JorgObe, som kostar från 239 kronor, och den billigare från Masque BAR. Du får ett trepack för under hundringen.

4. Prova retinol och salicyl-syra

Det finns flera olika produkter som lovar underverk mot pormaskar, men de enda ämnen som i vetenskapliga studier visat någon effekt är salicyl-syra (eller BHA som det ofta marknadsförs som) och retinol.

När det gäller retinol är våra favoriter från Paula's Choice och från Exuviance. Båda verkar på djupet, och både stramar upp huden och motverkar blemmor och pormaskar. Riktiga multiprodukter, helt enkelt.

Paula's Choice Clinical 1% Retinol Treatment / Exuviance Super Retinol Concentrate

BHA-syrorna, exempelvis de från Paula's Choice och Murad, exfolierar huden varsamt och lämnar den alldeles slät. Eftersom det går ner på djupet rengör den verkligen porerna ordentligt.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant / Murad Age Reform AHA-BHA Exfoliating Cleanser

5. Återfukta

När din hud är rengjord känns det kanske konstigt att tillföra fukt och fett, men faktum är att torr hud kan ge ännu mer pormaskar. Satsa därför på en riktigt bra ansiktskräm.

Våra favoriter är den ekologiska Manuka Face cream (från 202 kronor) och Avene Mattifying Fluid (från 185 kronor) som ger en matt finish och ett silkeslent resultat.

6. Täck (utan att täppa igen)

Om du ändå har några pormaskar kanske du vill täcka över dem. Men se till att dina produkter inte täpper till dina porer, för då kommer du bara få ännu mer hudproblem i framtiden. Bra, lätta produkter som vi verkligen gillar är en primer från NYX och den hyllade Lumene CC-Cream. De är dessutom väldigt prisvärda, och blir dina för runt 150 kronor.


NYX Angel Veil Skin Perfecting Primer / Lumene CC-Cream

Så, det var våra bästa tips! Fast kanske är det bästa tipset av allt att komma ihåg att det bara är lite pormaskar, och att ingen annan tänker på dem lika mycket som du.

Smink är kul! Här är 9 favoriter du borde ha i necessären. Och varför inte matcha med en trendig jumpsuit?

Får du finnar?