Solskyddsfaktor
Canva - Foto: Canva

Solskyddsfaktor - så här undviker du åldrande och hudcancer

Nu börjar det bli dags att fundera på solskyddet för vår hud. Den ultravioletta strålningen från solen bör hållas bort från huden.


Denna artikel innehåller reklamlänkar

Tack vare solen existerar vi, men det gäller att inte få en överdos. 

Nu börjar det bli dags att fundera på solskyddet för vår hud. Den ultravioletta strålningen från solen bör hållas bort från huden. För att bevara solskyddsfaktorn i en solskyddskräm är det viktigt att förvara solskyddskrämen svalt och slänga den solskyddskräm som passerat bäst-före-datum.

När vi solar aktiveras hudens eget skydd när vi blir bruna och får fräknar. Ämnet i huden som ger den bruna färgen kallas Melanin. Personer med en mörkare hud har en hög nivå av Melanin och personer med ljusare hud har en lägre nivå av Melanin.

Kläder är bästa skyddet mot solen. Om vi vill vara i solen med bar hud ger en solkräm ett filter som skyddar mot solens UV-strålar. Solkrämers grad av skydd klassas in i s.k. SFP (Sun Protection Factor) eller solskyddsfaktor.

Olika delar av världen har under olika årstider olika UV-index som visar UV-strålningens styrka. Förutom årstiden påverkas UV-index också av hur tjockt ozonlagret är och hur högt över havet man befinner sig. I Sverige varierar UV-index mellan 0-8. På t ex Kanarieöarna ligger UV-index mellan 4-8 i december till februari och Thailand mellan 12-14 under samma period. Ju närmare ekvatorn man befinner sig desto viktigare är det att se över sitt solskydd.

Här är våra tips på solskyddsprodukter

Det är viktigt att skydda sig mot solens skadliga strålar. Nedan har vi listat våra favoriter på hur du kan skydda dig och barnen under sommaren.

Solskyddsfaktor för barn: Nivea Sun Kids

Eleven.se

Denna produkt är framtagen för barnen och ger skydd omedelbart. Den är även extra vattenresistent om ni befinner er vid stranden. KÖP HÄR

Solskyddsfaktor för utsatta delar: Invisible Sun Care Stick

Eleven.se

Detta solstick skyddar snabbt och enkelt särskilt utsatta delar av ansiktet. Exempelvis näsan blir snabbt röd i solen. Har även fuktande egenskaper. KÖP HÄR


Ekologisk solskyddsfaktor: Sunscreen Lotion Face & Body


Eleven.se

Denna produkt passar dig med ljus och känslig hud. Fungerar på både kropp och ansikte. Går snabbt in i huden och är återfuktande med antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom vattenresistent. KÖP HÄR

Artikelbild: Canva

/
/
Senaste nytt

Caia Cosmetics bästa skönhetsprodukter att fynda på rea – passa på

16 Nov, 10:46

Singles Day 2023: Här är butikerna som har rea – ska du shoppa?

6 Nov, 00:00
Snart är det dags för Black Friday och den stora rean som kickar igång julhandel, men rean smygstartar med Singles Day redan nu på fredag! Vilka erbjudanden finns då under Singles Day? Du hittar svaren här!

Så hittar du de billigaste kontaktlinserna – 3 tips

20 Sep, 08:54
I en värld där vi ständigt strävar efter att förenkla vår vardag, har kontaktlinser blivit ett självklart val för många som söker en lösning på sitt synproblem. Därför har vi samlat 3 tips för att hitta de bästa och billigaste kontaktlinserna online.

Kundklubben Zalando Lounge ger dig unika erbjudanden

11 Maj 2022, 10:01
Vad är det egentligen som är så bra med Zalando Lounge? Vi reder ut frågorna och förklarar hur tjänsten fungerar.

Hjälpmedel för amning

11 Maj 2022, 09:26
Vi har letat fram produkter som hjälper dig med amningen. Gör det mer bekvämt och låt pappan ge barnet mjölk ibland.

Fynda produkter till sommarens grillning - upp till 75% rabatt

9 Maj 2022, 13:49
Tips till dig som ska grilla i sommar. Hitta praktiska produkter som gör grillandet lite mer njutningsfullt.