Hundfoder “Bäst i test”

Vi vill ge det bästa fodret till vår närmaste vän. Men det är inte lätt att välja. Därför har Råd & Rön testat olika sorter och utsett vinnaren Orijen.


Artikeln innehåller reklamlänkar

Hur många hundar finns det i Sverige?

Jordbruksverket har registrerat drygt en miljon hundar i Sverige och ökningstakten är hög. Även om det är lag på att registrera sin hund så är det inte alla som registrerar sina hundar så det exakta antalet hundar är svårt att avgöra. 

Om du vill registrera din hund på rätt sätt så kan du göra det på Jordbruksverket HÄR.

Regler kring registrering av hund

Jordbruksverket informerar om att alla hundar i Sverige skall registreras i Jordbruksverkets hundregister och hundar skall märkas med ett unikt ID-nummer. Den person som ansvarar för hunden skall också registreras. Om man föder upp hundar kommersiellt skall detta registreras i särskild ordning.

Hundfoder

Nästan alla hundar kan äta torrfoder och det finns en del att tänka på när man väljer vilken sort hunden skall få.

Protein till hunden i hundfoder

En del hundägare är noga med att proteintillförsel ska komma från animaliska produkter och andra vill ge sina hundar framförallt vegetabiliskt protein.

Källan till proteinet spelar egentligen ingen roll så länge det finns tillräcklig mängd av aminosyror i fodret. 

Hundar har lättare att tillgodogöra sig aminosyror från kött jämfört med spannmål. Men idag hettas torrfoder upp till en nivå som gör aminosyrorna i spannmål mer lättillgängligt för hunden.

Fett till hunden i hundfoder

Fett i allmänhet är viktigt för hunden. Den essentiella fettsyran linolsyra håller pälsen fin. Om hunden är ovanligt hungrig kan man välja ett foder med lägre fetthalt men dietfoder skall bara användas om hunden har ett behov av att bantas.

Vitaminer till hunden i hundfoder

I princip alla torrfoder till hundar har tillsatser av vitaminer. Särskilt viktigt är att hundarna får tillskott av vitamin A och vitamin E men även kalium är viktigt.

Vad hunden gillar är ofta bästa hundfodret

Hunden behöver ett allsidigt foder som den också gillar (precis som barn). Oftast får man pröva sig lite fram allteftersom man ser vad hunden tycker om.

Orijen hundfoder vinnare i Råd & Röns test

Råd & Rön har testat ett antal hundfoder och kommit fram till att vinnaren är Orijen hundfoder.

Vinnaren av Råd & Röns test “Orijen” hundfoder hittar du HÄR.

ORIJEN Small Breed hundfoder

Orijen Small Breed är marknadsledande men inte billigast. Fodret har en hög proteinhalt och är spannmålsfritt.

Orijen tillverkar högenergiskt, biologiskt och spannmålsfria foder till vår kära vän hunden. Råvarorna är färska och lokalproducerad. Tillverkaren har visionen att tillverka hundfoder som liknar det som hunden ursprungligen äter som om de vore i vilda naturen.

Orijens använder bara naturliga lokalt producerade råvaror med en hög kötthalt. 

Hundfodret innehåller inälvor som lever och mage som ger hundarna de vitaminer och mineraler som de behöver, bland annat järn och zink.

Istället för spannmål som är en vanlig blandning så består ingredienserna av örter, grönsaker, frukter och bär som t ex tranbär, äpplen, blåbär och päron.

Orijen hundmat innehåller färre kolhydrater än normalt i hundfoder.

Orijen är dyrare än de billigare varianterna men det kompenseras av att Orijen i allmänhet innehåller mer energi än de billigaste sorterna. Utfodringstabeller från tillverkaren kan visa skillnaden.

Du hittar Orijen Small Breed HÄR.

Artikelbild är från Canva

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!