Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

7 klassiska klockor alla män med stil bör ha koll på

- 10/01/2017, 17:12 -

Pengar kan inte köpa stil, men om du väljer rätt klocka är du en bra bit på vägen.

Först en liten varning: Att gilla klockor kan bli en väldigt dyr hobby! Men med det sagt, så kan du vara rätt säker på att få tillbaks din investering (dessutom med en rejäl ränta), om du bara gör rätt köp och behandlar dina små dyrgripar väl.

Här är sju klockor som alla klocknördar borde känna igen, och som representerar de viktigaste typerna av klockor.

Så oavsett om du vill ha en snygg dykarklocka, en elegant dressare eller en riktig klassiker så har vi något för dig.

1. Rolex Daytona – bästa racingklockan

Daytona Beach är klassisk racingmark och det är därför inte konstigt att Rolex, som sponsrade racing-legendaren Sir Malcolm Campbell, döpt sin racingklocka till just Daytona.


Länge var den här klockan helt iskall på marknaden, men sedan slutet av åttiotalet har priset gått spikrakt uppåt. Gamla Hollywood-hunken Paul Newman var en trogen användare, och de tidiga modellerna som han bar är otroligt eftertraktade.

Med priser runt 150 000 är det här kanske ingen klocka du spontanköper, men det är ju aldrig fel att drömma?

Mer information om Daytona finns här.

2. Omega Speedmaster – första klockan på månen

Buzz Aldrin kanske var andra människan på månen, men han var den första månmänniskan som hade på sig ett armbandsur. Och vilken klocka hade han? En Omega Speedmaster, såklart!

Modellen såg dagens ljus redan 1959, men den som följde med Apollo 11 upp var modellen från 1963. Sedan dess har ett otal olika varianter sett solens ljus, men alla har kvar originalets omisskännliga elegans.

Mer info om klockan här.

3. Jaegers LeCoultre Reverso – poloklockan med en twist

Oavsett hur försiktig du är med din klocka så kommer den att få lite märken. Men om du är riktigt slarvig är en Reverso klockan för dig. Varför? Den är nämligen vändbar.


Ursprunget till den unika designen är att den skapades för hästpolospelare. Eftersom det är världens kanske allra snobbigaste sport så hade spelarna såklart svindyra klockor på sig när de spelade. Men man blir inte rik av att slösa, så det faktum att klockorna ofta blev krossade av motspelarnas träklubbor var något av ett problem.

En lösning hade ju kunnat vara att bara ta av sig klockan under matchtid, men som tur är valde de en annan väg, och den vändbara boetten var född.

Kolla fler bilder på den kanske coolaste klockan någonsin här.

4. Breitling Navitimer – galet avancerad pilotklocka

För att ha så sjukt mycket information på urtavlan så är Breitlings flygarklocka Navitimer förvånansvärt tydlig. Kronografen, den vändbara cirkeln runt urtavlan, kan användas för att bland annat beräkna resehastighet, bränsleåtgång, multiplikation och division.

Rätt imponerande, och bara lite krångligare än att sköta det med nån app eller nåt.


Breitling är ett riktigt lyxmärke, men det här är klockor som aldrig kommer att tappa i popularitet. Eller värde, om du bryr dig om sånt.

Kolla in klockan här.

5. Cartier Tank – den ultimata klassikern

De andra klockorna här på listan är rätt gamla, men ingen är äldre än Cartier Tank. Det här är nämligen en av de allra första armbandsuren och den började produceras redan 1917. För att sätta detta i perspektiv så var de flesta klockorna på den här tiden fickur.


Att en klocka har producerats i hundra år säger väl kanske det mesta om hur bra den faktiskt är, men det räcker ju bara att titta på den för att få ett akut ha-begär.

Art-decostilen kommer ständigt tillbaks och modellen är definitionen av klass.

Mer info om originalet, legenden, klassikern Cartier Tank finns här.

6. IWC Portuguese – dressaren för när det verkligen är fest

Finare tillfällen kräver en finare klocka, och en "dressare" är precis rätt för det. En riktigt fin i genren är IWC Portuguese – lite nättare, lite mindre och mycket elegantare.

7. Rolex Submariner – världens mest kända klocka

Rolex Submariner är världens mest kända, och mest kopierade, klocka och något varje klocknörd bara måste känna igen direkt.


Men se upp: Se till att du köper din Submariner från någon du litar på, och om priset är mycket under 50 000 bör du nog vara rätt misstänksam. Det här är inte en billig klocka, men den är världens populäraste av en anledning. För billiga klockor är nästan definitivt fejk.

En garanterat äkta Rolex hittar du här.

En snygg klocka av samma typ som Submarinern är Seikos Scuba Diver. Ett dykarur av den här typen är en bra förstaklocka, eftersom den är i det närmaste oförstörbar (vattensäker ner till 200 meter) och passar vid nästan alla tillfällen.

Seiko gör bra klockor, men är mycket mer rimligt prissatta än lyxklockorna. Bra för dig som värderar funktion och utseende över märke, helt enkelt.

Scuba Diver, som du kan köpa från 2 395 kronor, finns här.

Läs även: Här hittar du klockor för dig so mahr en liten budget men även för dig so vill ha lyxklockor

Finns din drömklocka på listan?