Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

AHA, BHA eller PHA-syra? Stor guide om syror i din hudvård!

- 02/09/2019, 16:50 -

Syror och syrapeeling är två trendiga begrepp som hörs mycket i beautysammanhang. Men vad är syror egentligen och vad ska man tänka på? Vi svarar på de 6 vanligaste frågorna om syror i hudvårdsrutinen och tipsar om populär hudvård från Exuviance!

Vi svarar på de 5 vanligaste frågorna om syror i hudvård.

1. Vad är syror och varför ska man egentligen peela?

När du peelar huden med syra exfolierar du bort döda hudceller som hindrar dina produkter från att verka maximalt på djupet utan att du tänker på det. Det finns många olika typer av syror, både milda och starka, så du behöver inte avskräckas av syrapeeling för att det kan låta läskigt. Syror bidrar till att huden blir både återfuktad och slätare. Läs vår guide för att få full koll på vilken syra som passar för just dig!

2. Vilken produkt ska jag välja om jag vill testa syra?

Exuviance Purifying Cleansing Gel
Exuviance Purifying Cleansing Gel är vår favorit.

Exuviance har blivit ett varumärke att räkna med när det kommer till hudvård. Deras produkter får oftast väldigt bra recensioner och resultaten skojar man inte bort. Varumärket Exuviance använder mycket milda laktobionsyra i sina produkter.

Purifying Cleansing Gel är en rengöring som passar normal till fet hud. Denna underbara produkt återställer fuktbalansen och ger huden lyster. Den innehåller en kombination av PHA- och AHA-syror som avlägsnar gamla hudceller och stimulerar cellförnyelsen.

3. Vilka olika syror finns det och vad gör de?

Det finns 3 vanliga grupper av syror som man brukar prata om när det kommer till hudvård. De är AHA, BHA och PHA-syra. Läs vår guide för att lära dig mer om varje enskild syra.

AHA-syra (Alfahydroxisyra)

AHA-syror är den största gruppen av syror. Benämningen är ett samlingsnamn för syror som utvinns från frukt, mjölk, socker och även nötter. De vanligaste syrorna är glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra. Dessa har du kanske stött på i din hudvård utan att veta att de tillhör AHA-syrorna. Mjölksyra (lactic acid) är mild och lämpar sig därför till känslig hy. Glykolsyra (glycolic acid), kanske den vanligaste AHA-syran, går längst ner i huden och har dokumenterad effekt mot rynkor och solskador. Den är däremot inte bra att använda om du har känslig hud. Mandelsyra (mandelic acid) har bra effekt på aknebenägen hud. 

BHA-syra (Betahydroxisyra)

BHA, eller betahydroxisyra, går vanligtvis under det mer kända namnet Salicylsyra. En fettlöslig syra som har en förmåga att penetrera lite längre ner i hudens lager. Just eftersom den löser fett så bra har den hög dokumenterad effekt på fet hy, akne, pormaskar och andra tilltäpptheter i huden. BHA är en väldigt snäll syra som passar för känslig hy. Den kan till och med vara lämplig om du lider av hud med rosacea.

PHA-syra (Polyhydroxisyra)

PHA, polyhydroxisyra, liknar AHA-syran i sin uppbyggnad. Däremot har den större molekyler än båda AHA- och BHA-syran vilket gör att det tar längre tid för syran att penetrera huden. Den är därför ett väldigt bra val för en känslig hud. Laktobionsyra (lacto-bionic acid) är en vanlig PHA-syra som du kan hålla utkik efter när du köper hudvård.

4. Kan jag kombinera syror?

Svaret är ja, du kan kombinera olika syror i din hudvårdsrutin. Det är dock noga med hur du kombinerar dem, men gör du det rätt kan du få helt magiska resultat. BHA-syran är fettlöslig, vilket bidrar till att den öppnar upp och förstärker effekten av de andra syrorna; den vattenlösliga AHA-syran och den djupverkande PHA-syran. Man hjälper på så vis syrorna att "nå fram" på olika sätt.

Vad ska man tänka på? En grundregel brukar vara att välja syror ifrån samma hudvårdsmärke, eftersom att de är framtagna för att kunna kombineras. Det kan också vara klokt att inte applicera syrorna lager-på-lager. Vill du kombinera kan du därför välja att applicera den ena syran på morgonen och den andra på kvällen. Det finns också färdiga produkter som kombinerar de olika syrorna, likt Exuviance Purifying Cleansing Gel. Sådan produkter är också framtagna för att syrorna ska funka tillsammans och maximera produktens effekt. 

5. Kan jag använda syra med min hudtyp och mina hudproblem?

Man ska inte sticka under stolen att man ska vara försiktig när man använder syra. I början kan det vara bra att fasa in syran i hudvårdsrutinen för att se hur huden reagerar; om den till exempel blir irriterad av de starka syrorna, men du märker en tydlig förbättring med de lite mildare syrorna. Personen med fet hy upplever oftast förbättring tidigt, så som minskad porstorlek och effekt på pigmentfläckar. När man exfolierar huden är det också vanligt att man upplever att huden får mer lyster och glow. 

Man ska komma ihåg att alla hudtyper är olika och att det beror på vilken syra du använder, samt vilken koncentration syran har. PH-värdet avgör syrans koncentration och styrka. Är du osäker, välj då en mildare syra som exempelvis PHA. 

6. Ska jag ha AHA, BHA eller PHA-syra? Så hittar du rätt syra

Vid det här laget har du förhoppningsvis lite bättre koll på hur syror är uppbyggda och hur de fungerar. Snabbguiden här nedan hjälper dig ytterligare att hitta en syra som passar just din hudtyp. 

Aknebenägen hud

Den fettlösliga BHA-syran, salicylsyra, är verkligen vinnaren när det kommer till att bekämpa akne och fet hy. Syran verkar så att den tränger in genom huden och löser upp fettet i porerna. Den är både anti-inflammatorisk och har en lugnande effekt på hy som blossar upp med långvariga finnar och pormaskar.

Torr hud

Om du har väldigt torr hud ska du satsa på en mild  AHA-syra, det vill säga glykol- eller mjölksyra. De hjälper nämligen huden att bevara fukten och du slipper torr hud som får den där typiska" flagnande" effekten. AHA-syran tar bort döda hudceller och slätar till hudens struktur. 

Känslig hud

Känslig hud kan reagera kraftig på starka syror så som mandelsyra och glykolsyra. Välj därför en PHA-syra, som är den mildaste av alla syror. 

Solskadad hud

Solskadad, och även mogen hy, upplever bäst resultat av AHA-syror. De hjälper mot ojämn pigmentering och fina linjer i både ansiktet och på kroppen. 

Läs även: Akne eller rodnad? Här är hudvården som dämpar och sminket som döljer

Nyheter24