Onsdag 6 Jul
Stockholm

De gör Sveriges bästa skolmat

Vinnarlaget i SkolmatsGastro 2016, Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan och deras vinnarmeny.
1 av 7
Vinnarlaget i SkolmatsGastro 2016, Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan och deras vinnarmeny. Foto: Magnus Lindstaf / Kristin Marmsjö
Juryn hos Team Åbys Mumsliga i SkolmatsGastro 2016. Från vänster i bild: Lyndon McLeod, Petra Thestrup & Kurt Weid.
2 av 7
Juryn hos Team Åbys Mumsliga i SkolmatsGastro 2016. Från vänster i bild: Lyndon McLeod, Petra Thestrup & Kurt Weid. Foto: Kristin Marmsjö
Den vinnande vegetariska rätten: Gibanica på filodeg med fetaost, serveras med orientalisk linsröra och yoghurtsås.
3 av 7
Den vinnande vegetariska rätten: Gibanica på filodeg med fetaost, serveras med orientalisk linsröra och yoghurtsås. Foto: Kristin Marmsjö
Den vinnande soppan: Mustig tomatsoppa med Cellentani, serveras med dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.
4 av 7
Den vinnande soppan: Mustig tomatsoppa med Cellentani, serveras med dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra. Foto: Kristin Marmsjö
Vinnarlagets varmrätt: Matkornspanna med köttbullar & örtkräm.
5 av 7
Vinnarlagets varmrätt: Matkornspanna med köttbullar & örtkräm. Foto: Kristin Marmsjö
Hela vinnarmenyn.
6 av 7
Hela vinnarmenyn. Foto: Kristin Marmsjö
Team Åbys Mumsliga, från vänster: Ingrid Laaksonen, Sabina Tucic, Viorica Iurascu, Paul Svensson. Årets lyckliga vinnare av SkolmatsGastro 2016.
7 av 7
Team Åbys Mumsliga, från vänster: Ingrid Laaksonen, Sabina Tucic, Viorica Iurascu, Paul Svensson. Årets lyckliga vinnare av SkolmatsGastro 2016. Foto: Magnus Lindstaf

Nu delar Sveriges duktigaste skolmatskockar med sig av sina bästa tips till Nyheter24 och #Skolmatskollen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I veckan avgjordes tävlingen SkolmatsGastro 2016, som arrangeras av Kungsörnen för att lyfta fram skolkockarnas arbete och uppmuntra till en bra matkultur i skolan.

Det vinnande laget blev tillslut Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan, som fick ta emot förstapriset av välrenommerade krögaren Paul Svensson.

– Det känns fantastiskt roligt! Tävlingen inspirerar inte bara oss som arbetar som kockar, utan även eleverna som får upp ögonen för skolmatens betydelse, sa den lyckliga lagledaren Sabina Tucic efter vinsten.


Uppdraget var att tillaga tre maträtter; en vegetarisk rätt, en soppa och en varmrätt som har fått kosta max 12 kronor per rätt i snitt. Maten serverades som en vanlig skollunch för skolelever, en jury och ett gästbord.

Lagen har också fått presentera en pris- och näringskalkyl och motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen.

Här är årets vinnarmeny:

Bildkälla Kristin Marmsjö
Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar och örtkräm

Bildkälla: Kristin Marmsjö
Vegetariska rätten: Gibanica på filodeg med fetaost, serverat med orientalisk linsröra och yoghurtsås

Bildkälla Kristin Marmsjö
Soppa: Mustig tomatsoppa med cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.

Nyheter24 frågade lagledaren Sabina Tucic vilket hennes bästa tips är till andra skolor som vill lyckas med skolmaten.

– Engagemang! Man ska älska sitt arbete och sina gäster. Då blir man också intresserad av hållbarhet. Om man väljer rätt råvaror, är sparsam så att varken kök eller elever kastar mat, då får man också ekonomin att gå ihop. Dialogen med våra elever är jätteviktig. Dom ska alltid känna sig välkomna och känna att vi gör maten med kärlek och för deras skull, säger Sabina Tucic.

Men är det verkligen realistiskt att vanliga skolkök ska kunna servera den här maten i ett skolkök med flera hundra elever, under en hel del stress?
– Det är fullt realistiskt, om man har engagerade och kunniga kockar, bra råvaror och ett funktionellt kök. Tillagning till många handlar mycket om god planering.

Vilket är det vanligaste misstaget som begås i svenska skolkök idag?
– Att man inte är tillräckligt engagerad och ger allt! Ger man allt, får man allt och lite till tillbaka!

Slutligen, vilken erfarenhet av den svenska skolmaten skulle du vilja dela med dig av till våra politiker och beslutsfattare?
– Många kommuner är för snåla och prioriterar inte alls maten, varken till elever eller till äldreomsorgen. God mat som äts upp är en förutsättning för att må bra, utvecklas och trivas i skolan, men det krävs kunskap och engagemang i alla led. Politiker, kostchefer och kockar måste arbeta mot samma mål: nöjda gäster. Annars är allt vårt arbete förgäves och pengarna bortkastade.

Hur är maten på din skola?

Skicka in dina berättelser, bilder och filmklipp till oss nu via formuläret här nedan, maila till oss på Facebook eller tips@nyheter24.se och använd hashtaggen #skolmatskollen i sociala medier.

Tipsa gärna dina vänner om att göra detsamma.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Arzu serverades mardrömstårta av köttfärs i skolan

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

20 läsarbilder som visar Sveriges godaste och vidrigaste skolmat

Därför kallar göteborgarna skolmatsalen för bamba

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Skulle du också vilja jobba som skolkock?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.