Måndag 26 Sep
Stockholm

Prisbelönade skolkocken: "Folk blir provocerade när de inte får kött"

Västeråskocken Anders Jansson delar med sig av sina bästa tips i satsningen Framtidens Mat.
1 av 7
Västeråskocken Anders Jansson delar med sig av sina bästa tips i satsningen Framtidens Mat. Foto: privat
Anders Jansson och kollegorna på Bjurhovdaskolan visar upp den goda maten.
2 av 7
Anders Jansson och kollegorna på Bjurhovdaskolan visar upp den goda maten. Foto: privat
En god och hälsosam soppa som serverades i skolan.
3 av 7
En god och hälsosam soppa som serverades i skolan. Foto: privat
Bjurhovdaskolan vann svinnpriset i White Guide Junior 2013.
4 av 7
Bjurhovdaskolan vann svinnpriset i White Guide Junior 2013. Foto: privat
Nybakat bröd till eleverna.
5 av 7
Nybakat bröd till eleverna. Foto: privat
Skolmat ska lagas med kärlek och omsorg, menar kocken Anders Jansson.
6 av 7
Skolmat ska lagas med kärlek och omsorg, menar kocken Anders Jansson. Foto: privat
Anders Jansson tycker att miljöfrågan kring köttindustrin måste lösas genom ansvar från både politiker och den enskilda individen.
7 av 7
Anders Jansson tycker att miljöfrågan kring köttindustrin måste lösas genom ansvar från både politiker och den enskilda individen. Foto: privat

Västerås anses vara Sveriges bästa skolmatskommun, tack vare satsningen Framtidens Mat som fokuserar mycket på vegetarisk kost i skolan.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Att köttindustrin är ett stort miljöproblem är ingen nyhet. Frågan är hur situationen ska lösas mer långsiktigt.

Skolmatskollen tar ett snack om saken med kocken Anders Jansson, som brinner för ett mer hållbart samhälle genom ansvarsfull kosthållning i Sveriges skolor.

– Vi har alltid kunnat välja själva precis vad vi vill äta i modern tid, ännu mer nu än tidigare. Det har blivit en köttnorm. Individen måste själv inse att det inte är hållbart i längden, säger Anders till Nyheter24

– Kanske kan man börja med att äta kött bara på helgerna? Men det måste också komma en styrning från staten, eventuellt genom att införa köttskatt, fortsätter han.

2011 inledde Västerås kommun pilotprojektet Framtidens Mat på ett antal skolor i regionen. Syftet med projektet – som vid det här laget har fått flera fina utmärkelser – är att servera elever högkvalitativ mat tillverkad av 100 procent ekologiska och närproducerade råvaror, gärna tillvaratagna efter säsong.

Tillsammans med välrenommerade kocken Rune Kalf-Hansen fick Anders fria tyglar att arbeta fram nya menyer och arbetssätt för att uppnå kommunpolitikernas uppsatta mål, på Bjurhovdaskolan där han jobbade då.


– Matsedlarna utgick från den vegetariska grunden. Exempelvis kunde vi ställa morotspytt först i linjen i matsalen och sen spagetti och köttfärssås. Tanken är att att man ska se köttet som ett tillbehör, säger Anders.

Det kom mycket kritik från en del föräldrar i början, som tyckte att maten var för näringsfattig.

– Folk blir nästan provocerade över att de inte får sitt kött. Det finns skolor som bara har en enda vegetarisk dag i veckan och ändå blir föräldrarna arga, enligt Anders.

Det tog ett tag innan kockarna hittade sin nisch och vad som fungerade för eleverna på de olika skolorna. Spagetti och köttfärssås gick alltid hem.

– Vi lagade mat för 500 personer och till en början använde vi 35-40 kilo kött till köttfärsen. Till slut lyckades vi få ner köttmängden till bara 16 kilo, säger Anders nöjt.


Tricket var att dryga ut köttfärssåsen med bland annat lök, linser och morötter som kokades i såsen från morgonen. På så sätt märktes inte bitarna lika mycket i såsen.

Just nu arbetar Anders Jansson som pedagog på en vuxenutbildning för kockar i Västerås.

- Mitt bästa råd till andra skolmatskockar är att laga med kärlek och lära sig att krydda med passion. Om vi lär barnen att äta bra från början så kommer dem att tacka oss när de blir äldre, säger kocken Anders Jansson avslutningsvis.


Har du egna erfarenheter som du vill dela med dig av om skolmaten i din skola? Skicka in dina tips, bilder och filmer till oss via länken nedan eller använd dig av hashtagen #skolmatskollen i sociala medier. Du kan också maila på tips@nyheter24.se eller via Skolmatskollens Facebooksida.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Skolmatskollen besöker förortsskolan som rest sig ur askan

Vi åt lunch med eleverna i Bromma: "Maten är så lyxig"

Så lyckas ett av Sveriges bästa skolkök med maten

Efter kritikstormen – här ställer vi Sodexos distriktschef till svars

Tycker du att Sverige borde införa köttskatt?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.