Onsdag 10 Aug
Stockholm

Inför buffé i skolan – våra barn förtjänar bättre mat

Matilda Farmer skriver att skolorna borde servera buffé.
1 av 3
Matilda Farmer skriver att skolorna borde servera buffé. Foto: Privat/TT
"Resultatet i skolan skulle kunna bli något så svenskt som ett smörgåsbord, men med tyngdpunkt på färggranna, smakrika, hälsosamma, vegetariska rätter".
2 av 3
"Resultatet i skolan skulle kunna bli något så svenskt som ett smörgåsbord, men med tyngdpunkt på färggranna, smakrika, hälsosamma, vegetariska rätter". Foto: TT
Matilda Farmer.
3 av 3
Matilda Farmer. Foto: Privat

Debattören: Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Matilda Famer är lärare för nyanlända, förälder till barn med särskilda behov och matentusiast.

Ett förslag som fått mycket uppmärksamhet på sistone är att skolan ska servera vegomat med animalier på sidan av. Det öppnar för möjligheten att förändra ännu mer i rätt riktning samtidigt.

Varför envisas skolor med att leka restaurang och ha nya rätter på menyn varje dag? Är skolmatsalen en krog från förra seklet, med pyttipanna som dagens rätt?

Eller kan matsalen bli en ersättning för hemmets egna kök och en puff i rätt riktning inför den dag då eleverna ska laga sin egen mat i hemmet?

I många länder, inklusive dem vi nu ser stor invandring ifrån, lagar familjer stora mängder av smårätter som sedan plockas fram flera måltider i rad, tills de tar slut och ersätts av något annat.

Resultatet i skolan skulle kunna bli något så svenskt som ett smörgåsbord, men med tyngdpunkt på färggranna, smakrika, hälsosamma, vegetariska rätter.

Tänk hummus, bönsallader, bulgur, tzatziki, grillade grönsaker, gröna pastasåser och allt möjligt härligt som äts runt Medelhavet. Folkhälsan skulle ha allt att vinna på detta!

Personalen i köket slipper laga helt ny mat varje dag och kan istället bara fylla på av elevernas favoriter, samt laga enstaka nyheter att variera med.

Minskat matsvinn kommer på köpet, eftersom både nyanlända och infödda elever hellre äter exempelvis italienskt och libanesiskt istället för kött, sås och potatis.

På detta vis får personalen mer tid över till de elever som behöver den mest, nämligen elever som har extra känsliga sinnen. Jag har själv barn som får särskild kost på grund av sina funktionsnedsättningar (autism och Ehlers-Danlos Syndrom), vilket är nödvändigt för att de ska orka hela skoldagen.

Men visste ni att det inte räcker med att ge dessa barn vissa maträtter som de känner sig trygga med?

Eftersom flera sinnen kan vara över- eller underkänsliga, så måste maten smaka rätt, lukta rätt, se rätt ut på tallriken, ha rätt konsistens och temperatur, serveras i en miljö utan för mycket ljud och stökiga synintryck.

Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen, men då krävs personal som hinner se till deras behov.

Låt ett internationellt smörgåsbord befria personalen från eländet med att laga nytt från grunden varje dag, så får alla äntligen vad de behöver.

Matilda Farmer

---

Nyheter24 genomför just nu en granskning av skolmaten. Läs mer om det här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.