Nyheter24 besökte ISS skolkök i anknytning till Häggviksskolan under fredagsmorgonen.
Nyheter24 besökte ISS skolkök i anknytning till Häggviksskolan under fredagsmorgonen. - Foto: TT bild / Nyheter24

Skolmat tros ligga bakom hundratals sjukdomsfall: "Inget som är fel"

Över 300 elever, lärare och pensionärer har insjuknat. Den enda gemensamma nämnaren är att alla drabbade har ätit mat från ISS Facility Swedens storkök i Häggvik, Sollentuna.


I slutet av förra veckan rapporterades det om ett stort antal personer som insjuknat i magsjuka i skolor norr om Stockholm. Efter helgen hade över 300 personer drabbats, varav 200 elever och 106 anställda på förskolor och skolor.

Den enda gemensamma nämnaren är att alla personer har ätit mat serverad från ISS Facility Services i Sollentuna, vars lokaler ligger i anknytning till Häggviksskolan.

Nyheter24 besökte under fredagsmorgonen Häggvik och märkte av en påtaglig oro för smitta hos de boende i området. Flera personer på väg till Häggviksskolan vittnade om dagsfärska fall av insjuknade kollegor och klasskompisar.

Vid personalingången till ISS storkök möttes vi av undvikande kökspersonal och fick slutligen träffa Johan Fagerström, restaurangchef på ISS Facility Sweden i Sollentuna.

Kökspersonalen verkar vara på plats som vanligt, har ni klarat er från sjukdomar?
– Vi har inga som är sjuka, svarar Johan Fagerström.

Men är det ingen i personalen som har varit sjuk från början heller? Spred det sig bara bland barnen och pedagogerna?
– Tre stycken i vår personal insjuknade, men ingen har varit sjuk innan dess och ingen har varit sjuk efter dess. Två utav dem är på plats och en tredje äter inte överhuvudtaget skolmaten här, men insjuknade ändå. Ni får dra era egna slutsatser av det och vi låter myndigheterna göra sitt arbete.

Om det visar sig att det är någon i hanteringen som inte har varit optimalt, då rättar ni er efter det?
– Ja, absolut. Det är inget som är fel i våran hantering, utan man söker efter om något i våra råvaror är kontaminerat. Men med själva hanteringen på plats finns det inget som säger att det skulle vara felaktigt.

– Det faller sig naturligt att man tittar efter gemensamma nämnare och då ser man att det är skolmaten, man undersöker vad vi gör och nu söker man vidare. Man har tagit prover från maten, från leverantören av livsmedel och prover på frysta produkter. Det är ett grundligt arbete som vi ska gå till botten med, säger Johan Fagerström.

Har du hört något om att sjukdomsfall förekommer även utanför Häggvik?

– Uppgiften vi har är att det är ganska lokalt i den här delen av kommunen. Det här är vad vi vet, kopplat till fortlöpande kommunikation från Miljö- och byggnadskontoret.

När Nyheter24 sedan kontaktar Malin Forséll, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sollentuna kommun, så menar hon att spridningen är betydligt större än så geografiskt.

Storköket levererar mat till totalt 19 skolor, förskolor och övriga verksamheter, varav hela 16 utav dem har drabbats av det stora magsjukeutbrottet. Verksamheterna är geografiskt spridda över Sollentuna, Danderyd och Täby och den enda gemensamma nämnaren är leveransen av mat från ISS kök i Häggviksskolan.


– Vi har ringt till alla skolor som har fått mat från Häggviksskolan och det visar sig att många har insjuknat, säger Malin Forséll. Vi vet inte vad det är som orsakar magsjukan. Är det ett virus så är det stor risk att de som smittades från början också har smittat sina vänner och familj.

På Sollentuna kommuns hemsida rekommenderas den som drabbats att vara symptomfri och må bra, till exempel att kunna äta och dricka som vanligt, i minst två dagar i sträck innan den kommer tillbaka till arbetsplatsen eller skolan.


– Humanprover har tagits och analysresultaten kommer i början av nästa vecka. Då kan vi gå vidare och se om det är virus eller bakterier. Vi har daglig kommunikation med ISS och är där på plats i köket. De samarbetar superbra och vi håller varandra uppdaterade om vad som händer, säger Malin Forséll.

Vid kontakt med Robert Nyström, presskontakt på ISS Facility Services, får vi veta att storköket har blivit inspekterat relativt nyligen av kommunens inspektörer, utan anmärkning.

– Inget liknande har inträffat för oss tidigare i några utav våra storkök i Sverige. Fredrik Höglund som är affärsområdeschef för vår avdelning Mat & Dryck sa till mig att han inte har hört om något liknande under sina 10 år i tjänsten, säger Robert Nyström.

På Sollentuna station träffar vi resenären och Häggviksbon Maria Drotz, som själv har klarat sig från att insjukna, men hon tvättar händerna extra noga nu.

– Man blir lite rädd när det händer sådana här saker, det blir man ju. Men jag tror att det kommer från skolan, från skolköket hörde jag, säger Maria Drotz till Nyheter 24.

Skriv ett mail till oss på tips@nyheter24.se eller på vår Facebooksida, om du vill berätta om någon erfarenhet av Sveriges skolmat som du tycker att vi borde ta upp.

Glöm inte heller att tagga dina inlägg på sociala medier med #skolmatskollen.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

300 lärare och elever akut magsjuka – skolmat misstänks vara orsaken

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

Hur är maten på din skola? Skicka in dina bilder här

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Brottslingarnas mat är dyrare än elevernas skollunch

/
/
ISS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

18 Maj 2016, 16:01

Här ser Gustav Fridolin läsarnas äckliga skolmatsbilder – reaktionen är helt oväntad

17 Maj 2016, 13:10
Skolmatskollen visade upp läsarnas bilder för utbildningsminister Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress. Det blev en väldigt märklig intervju.

Han har makten över skolmaten – men hur bra koll har egentligen Gustav Fridolin?

16 Maj 2016, 15:56
Nyheter24 i unik intervju med omstridda utbildningsminister Gustav Fridolin om den orättvisa skolmatssituationen i Sverige.

Jag blir förbannad över allt socker vi ger våra barn

16 Maj 2016, 11:13
Debattören: Som en lärare sa ”Vet jag om att det serveras pannkakor på lunchen planerar jag ofta en mer praktisk lektion därefter.” Ska det vara så?

Elever om bilderna på läsarnas skolmat: "Är det där en spya?"

16 Maj 2016, 10:04
Vi visade läsarnas mumsigaste och mest oaptitliga skolmatsbilder för elever på tre väldigt olika skolor. Reaktionerna var helt klart överraskande.

Inför buffé i skolan – våra barn förtjänar bättre mat

16 Maj 2016, 09:00
Debattören: Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen.