Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så lyckas ett av Sveriges bästa skolkök med maten

- 09/05/2016, 17:39 -

Skolmatskollen besökte skolan för att ta reda på vad hemligheten bakom framgången är.

Eleverna på Beckombergaskolan i Bromma utanför Stockholm, tillhör de lyckligt lottade barnen som verkligen älskar sin skolmat.

Skolans kökschef Carina Wågenheim har vid det här laget stor erfarenhet av vad just hennes lunchgäster har för favoritmaträtter.

– Jag lagar mat som jag vet att eleverna verkligen äter, säger Carina Wågenheim till Nyheter24.

En annan viktig aspekt för att hålla nere kostnaderna, är att veta ungefär hur mycket mat som brukar gå åt, för att svinnet ska hållas ner till en så liten mängd som möjligt.

Beckombergaskolans genomsnittliga budget för en måltid per person ligger på ungefär 12-15 kronor, vilket är flera kronor över landets genomsnitt på ungefär 10 kronor per portion. Det innebär en långsiktig investering i barnens hälsa och skolresultat.

– Eleverna har alltid tillgång till en stor salladsbuffé. I dag har vi en kycklingsallad med fetaost och bulgursallad. Utöver det finns det alltid soppa på menyn som ett tredje alternativ utöver det vegetariska, säger kökschefen Carina Wågenheim.

Med andra ord är det väldigt liten risk att eleverna går hungriga på Beckombergaskolan.

Har du också riktigt god mat i skolan? Nyheter24 vill ta del av precis allt som du upplever är bra, dåligt, spännande eller engagerande när det kommer till dina upplevelser av skolmaten i Sverige.

Skicka in dina berättelser, bilder och filmklipp till oss nu via formuläret här nedan, maila till oss på Facebook eller tips@nyheter24.se och använd hashtaggen #Skolmatskollen i sociala medier.

Tipsa gärna dina vänner om att göra detsamma.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

20 läsarbilder som visar Sveriges godaste och vidrigaste skolmat

Därför kallar göteborgarna skolmatsalen för bamba

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Brottslingarnas mat är dyrare än elevernas skollunch

Brukar du äta en ordentlig lunch varje dag?