Stockholm

Snapchat

Snapchat är en app där användare kan dela foto, video och multimedia med varandra. Appen skapades 2011 av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown när de studerade på Stanford University

I appen kan användare ta bilder eller spela in videoklipp och sedan lägga på så kallade filter – eller måla, rita, lägga på stickers eller skriva text på. Sen skickades dessa "snaps" till sina vänner eller läggas upp på användarens "story". Sen kan man välja hur länge det ska visas, mellan 1 och 10 sekunder. Från och med 2017 kan man välja att bilden ska visas hur länge som helst. När användaren klickat bort bilden eller videon så syns den aldrig mer om den inte sparats. Om personen skärmdumpar så ser avsändaren det.

Appen blev snabbt stor, särskilt bland unga personer, och 2015 hade appen 100 miljoner dagliga användare. Företaget Snap Inc. börsnoterades 2017, men har inte nått de framgångar som väntades. I mars 2017 redovisade företaget en förlust på hela 2,2 miljarder dollar

Många experter har också sagt att Snapchats dagar är räknade. Dels för att appen inte har samma tillväxt i dagliga användare, men också för att konkurrenter som Instagram, Facebook och Twitter har kopierat Snapchats stil. Instagram införde 2017 bilder "som försvinner" och samtliga appar har numera också filter.

I appen finns också "Discover" där företag och medier kan lägga ut en berättande story med länkar till längre artiklar. Där publiceras också aktuella händelser i ditt närområde. Under terrorattacken i Stockholm hade Snapchat en Discover-funktion där användare kunde dela bilder och videos. Snapchat nekade 2014 ett bud från Facebook på 3 miljarder dollar.

I appen kan man också chatta – med textrader som också försvinner om de inte sparas. Användare kan spara sina egna snaps i "Memories".
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.