ANNONS: Innehåll i samarbete med Samsung
Vanja Wikström testar att lindra sin rädsla för spindlar med hjälp av VR.
1 av 3
Vanja Wikström testar att lindra sin rädsla för spindlar med hjälp av VR.
Vanja märkte skillnad redan efter tre timmar.
2 av 3
Vanja märkte skillnad redan efter tre timmar.
William Hamilton är grundare av Mimerse som utvecklat appen Itsy som Vanja använde sig av.
3 av 3
William Hamilton är grundare av Mimerse som utvecklat appen Itsy som Vanja använde sig av.

Kan VR vara lösningen för spindelrädda?

Visste du att det idag går att lindra obefogade rädslor – till exempel för spindlar – med hjälp av VR? Samsung genomförde nyligen ett experiment med hjälp av appen ”Itsy" för att testa hur det fungerar.


Irrationella rädslor är vanliga och begränsar många av oss i vardagen. Enligt psykologen Stefan Deak är obefogade rädslor en kvarleva från tiden när de var nödvändiga för vår överlevnad.

– Förmågan att känna rädsla har ett stort överlevnadsvärde för oss. Samtidigt kan vi utveckla rädslor för saker som faktiskt inte är farliga, berättar Deak och fortsätter:

– Det som är bra med rädsla är ju när vi blir rädda för något som faktiskt är farligt. Men när vi utvecklar en rädsla för något som inte är farligt för oss kan det bli både problematiskt och begränsande.

En motvilja att söka hjälp

Spindelexperten Tytte HellmanTytte Hellman

En ny undersökning från Samsung visar att var fjärde svensk är rädd för spindlar, vilket bör klassas som en obefogad rädsla enligt spindelexperten Tytte Hellman.

– Spindlar är egentligen inte farliga. Det finns ungefär 40 000 olika spindelarter och några hundratal rubriceras som giftiga för oss människor. En handfull av dessa rubriceras som farliga eller dödliga för oss, förklarar hon.

Trots att det är relativt vanligt med spindelrädsla är det få som söker hjälp för det. Det beror enligt Stefan Deak på att de helt enkelt är ovilliga att utsätta sig för det som de är rädda för.

VR för mer än bara underhållning

Vanja Wikström med VR-glasögon

Virtual reality är något som många idag nog förknippar med underhållning, men tekniken har även potential för helt andra användningsområden. Virtual reality-experten William Hamilton från företaget Mimerse, har med stöd av Samsung utvecklat VR-appen "Itsy” för spindelrädda. Appen kan redan idag laddas ned av vem som helst med en Samsung Gear VR att använda den med.

– Genom VR kan vi skapa upplevelser som tolkas av hjärnan som att de är på riktigt. Trots att upplevelsen är artificiell är den känslomässiga reaktionen äkta. Därför är det möjligt att, med hjälp av VR, skapa upplevelser i en säker och kontrollerad miljö för att påverka det egna beteendet.

Experimentet – så gick det till

Modettes bloggare Vanja Wikström är fast besluten att ta itu med sin rädsla för spindlar och deltog därför i Samsungs experiment ”Face Your Fear", där hon under tre timmar exponerades för allt mer verkliga spindlar i en virtuell miljö i Itsy.


Vanja Wikström klappar spindelVanja Wikström

På frågan om hon tror att andra spindelrädda skulle ha nytta av samma virtuella upplevelse som hon, är svaret tydligt:

– Garanterat! Vilket fantastiskt hjälpmedel, det är ju helt magiskt. Jag tror att det kommer revolutionera allt vi gör. Jag tror inte att vi kommer känna igen oss i den här världen om 15 år, och jag tror att virtual reality kommer att vara en extremt stor del av det, säger en upprymd Vanja efter experimentets slut.

Enligt William Hamilton skrapar Itsy bara på ytan av vad som är möjligt att åstadkomma med VR:

– I framtiden tror jag att folk kommer att ladda ner appar som Itsy, inte bara för att lindra rädsla utan för många olika typer av självutveckling.

Se hela experimentet här:

Teaser:


Avsnitt 1:

Avsnitt 2:

Video 3.


Om du vill läsa mer om Vanjas egen upplevelse av att lindra spindelrädsla med hjälp av virtual reality kan du göra det på hennes blogg.

/
/
/
Skulle du kunna tänka dig att använda VR för att lindra en rädsla du har?
Tack för din röst!
Senaste nytt

30 Mar 2022, 09:46