Så mycket får landslagsspelarna i bonus vid vinsterna.
Så mycket får landslagsspelarna i bonus vid vinsterna. - Foto: Adam Ihse/TT

Hisnande summan: Så mycket får landslagsspelarna i bonus

I december 2021 slogs det fast att herrarna och damerna ska tjäna lika mycket vid landslagskamperna. Men hur mycket får egentligen damerna i bonus under fotbolls-EM?


Efter söndagens match mot Portugal stod det klart och tydligt att vinsten gick till Sverige. Hela 5-0 visade tavlan vid slutsignalen. Det innebär att vi får följa de svenska damerna till kvartsfinalen.

I matchen mot Portugal vann Sverige med 5-0. Bildkälla: Adam Ihse/TT

Vad får landslaget i bonus?

Och hurraropen från landslaget var inte bara ett resultat av matchresultatet – iallafall inte om man ser till vilken bonus vardera spelare fick.

Hela 417 000 kronor kunde varje blågul spelare håva in som bonus.

I en intervju med målvakten Hedvig Lindahl berättar hon om vad det innebär, och att drömmen är att någon gång bo i ett eget hus.

– Jag står här som en vanlig arbetare med en vanlig arbetarlön så det är klart att det betyder jättemycket, säger hon till Sportbladet.

Vad tjänar landslaget vid guld?

I slutet av december var det många förhandlingar inom det Svenska fotbollförbundet efter diskussioner om lönegapet bland damerna och herrarna.

Som ett resultat av att bägge lagen kommit överens om det gemensamma spelaravtalet, vilket innebär lika ersättning och skadeförsäkringar, ska diverse bonus förhandlas inför varje enskilt slutspel, skriver Sveriges Radio.

Vad får då damerna vid en eventuell vinst i finalen?

Jo, hela 578 000 kronor per spelare, rapporterar Sportbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!