Griner har erkänt sig skyldig till innehav av e-cigaretter med cannabisolja, men har sagt att brottet var utan uppsåt.
Griner har erkänt sig skyldig till innehav av e-cigaretter med cannabisolja, men har sagt att brottet var utan uppsåt. - Foto: Evgenia Novozhenina/AP och Alexander Zemlianichenko/TT

Joe Biden om Brittney Griners dom: "Oacceptabelt"

Med stoiskt lugn tog den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner emot domen i den ryska domstolen. Hon får nio års fängelse för smuggling och narkotikainnehav."Det är oacceptabelt och jag ska genast be Ryssland att släppa henne", säger USA:s president Joe Biden om domen.


Domstolen ansåg att Brittney Griner gjort sig skyldig till att ha haft ett betydande innehav av narkotika, säger domaren Anna Sotnikova under uppläsningen av domen, och förutom fängelsedomen ska 31-åringen också betala böter på motsvarande 167 000 kronor.

Griner har erkänt sig skyldig till innehav av e-cigaretter med cannabisolja, men har sagt att brottet var utan uppsåt.

I samband med slutpläderingen sade Griner enligt nyhetsbyrån AFP:

— Jag gjorde ett ärligt misstag, jag hoppas att er dom inte förstör mitt liv. Jag var under stress och försökte återhämta mig från covidsjukdom och ville bara komma tillbaka till mitt lag.

Lyssnade koncentrerat

Under den långa uppläsningen av domen satt Griner koncentrerad och framåtlutad för att höra vad tolken sade. Hon ändrade inte ansiktsuttryck en enda gång.

Åklagaren hade yrkat på 9,5 års fängelse.

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att fängelsedomen mot Griner "är en påminnelse av vad världen redan vet: att Ryssland felaktigt fängslat Brittney".

Den 17 februari greps den dubble OS-guldmedaljören på en flygplats utanför Moskva när hon anlände från USA. Griner och hennes advokater sade att cannabisoljan hamnat i bagaget på grund av slarvig packning och att hon har cannabis utskrivet av läkare som smärtlindrande.

USA har bekräftat att man vill få till ett fångutbyte med Ryssland för att få hem Griner. USA har erbjudit den ryske vapensmugglaren Viktor Bout, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff. I utbyte vill de utöver Griner få hem Paul Whelan, som sedan 2020 sitter i ryskt fängelse för spionage.

Biden: "Vi fortsätter arbeta"

USA:s utrikesminister Antony Blinken har talat med sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov om en lösning för att få hem Griner och Whelan, något som Biden nu också bekräftar.

"Vi fortsätter att arbeta oförtröttligt och tar alla tillgängliga vägar får att få Brittney och Paul Whelan hem säkert så snart som möjligt", säger Biden.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har bekräftat att Ryssland lämnat ett motbud som USA inte vill acceptera.

Domen kom på torsdagen

Under torsdagen meddelade domstolen i ryska Chimki att man funnit Griner skyldig till narkotikainnehav och smuggling. Domaren menade enligt CNN att Brittney Griner begått "en medveten handling".

Straffet landade till slut på nio år i fängelse.

TT
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

Florida vann efter galna räddningar

2 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

3 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.