Onsdag 5 Okt
Stockholm

Salming stöttas av tidigare lagkamrat med ALS

Börje Salming. Arkivbild.
Börje Salming. Arkivbild. Foto: TT

Börje Salming, 71, var tidigt i kontakt med flera av sina gamla lagkamrater efter att han fick ALS-beskedet.En av dem är Mark Kirton, som 2018 diagnostiserades med samma sjukdom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: ALS

ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanligt men allvarligt. Det finns inget botemedel för sjukdomen, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige med ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

ALS är inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnostiseras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Karolinska institutet har även en samlingssida med information om forskningsläget och läkemedelsstudier. Även Socialstyrelsen har en djupgående förklarande sida om sjukdomen.

Källa: 1177.se

Börje Salming berättade i onsdags, i ett uttalande till TT, att han har drabbats av nervsjukdomen ALS.

"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade han.

Träffas på våren

Toronto Sun skriver att Salming för några veckor sedan kontaktade flera av sina vänner från sina 16 NHL-säsonger i Toronto. Bland andra legendaren Darryl Sittler.

— Vi träffas alltid i mars eller april och det ser alltid ut som att han fortfarande skulle kunna spela. Man beundrar hans fysik och sedan får man ett samtal som det här, säger Sittler till tidningen.

— Börje är en fantastisk vän och klubbkamrat, jag önskar att jag pratade om någon annan.

Darryl Sittler. Arkivbild.

Sittler berättar att den första han funderade på att delge nyheten till var Mark Kirton. Kirton gjorde bara 13 matcher för Toronto och hann därmed inte spela med Salming särskilt mycket.

Men Kirton har även han ALS. Han fick sitt sjukdomsbesked 2018 efter att ha uppvisat symtom tre år tidigare.

64-årige Kirton berättar att han tidigt var i kontakt med Salming.

— Jag sade till honom: "King", tills de hittar ett botemedel handlar det om överlevnad, säger han till Toronto Sun.

Bakom ALS Action Canada

Kirton är rullstolsburen men arbetar i fastighetsbranschen. Han är också en av personerna bakom ALS Action Canada som skapades för att hjälpa personer med ALS att göra sig hörda och få bättre vård.

Kirton berättar att han och hans fru var förkrossade när de fick höra att Kirton hade drabbats av ALS, men han har lovat sig själv att vara positiv.

— Något som är positivt ur ett familjeperspektiv är att han (Salming) inte har den genetiska varianten av ALS. Det viktigaste nu är att han får alla tillgängliga läkemedel så fort som möjligt, fortsätter han.

ALS är inte en enda sjukdom utan ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige med ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.