Perseus Karlström får stå ut med hettan på gångtävlingen.
Perseus Karlström får stå ut med hettan på gångtävlingen. - Foto: TT

Värmen åter i fokus för svenska guldhoppet

Frågan om klimatförändringar är vanlig inom vinteridrotterna men de stigande temperaturerna är numera även ett hett ämne för sommaridrottare.Varje nytt ställe vi är på så är det nästan 'ja, här blev det också värmerekord' så det är absolut något som cirkulerar, så är det, säger Perseus Karlström.


Av alla friidrottare är det främst de långa löpgrenarna och gången som påverkas av höga temperaturer. De senaste mästerskapen, i Doha och Eugene, har bjudit på extremvärme. Tävlingarna på kullerstenen i centrala München kommer av allt att döma följa mönstret.

När den svenska truppen kallar till pressträff är det 28 grader i skuggan. De kommande dagarna väntas liknande temperaturer.

Inför de senaste mästerskapen har mycket av gångaren, och guldfavoriten, Perseus Karlströms fokus legat på att klara av värmen på tävlingarna.

— Visst är det så. De senaste åren har hela säsongsplaneringen varit inriktad mot att det kommer att bli ett varmt mästerskap. Det är ett moment som är inbyggt när vi planerar och lägger träningsläger. Det är något jag tränar på hela tiden, säger han.

"Märks mer och mer"

Han menar att även om mästerskapen avgörs under årets varmaste månader, har man märkt av att värmen blir ännu mer påtaglig än tidigare.

— Det märks ju mer och mer. Även på ställen jag varit på, som i Australien, har det varit längre sammanhängande perioder med väldigt varmt, som det kanske inte var för tio år sedan. Varje nytt ställe vi är på så är det nästan 'ja, här blev det också värmerekord' så det är absolut något som cirkulerar, så är det.

Karlström får starta sin tävling i den svalare morgonluften. Tisdagen väntas dock bli den varmaste dagen under mästerskapet, så någon kylig morgon lär det inte bli.

— Jag hoppas ju att vi slipper uppleva något som Doha igen. Det var inte roligt, säger Karlström.

Dålig starttid

Veteranen Mustafa Mohamed har också varit med om varma mästerskap förut.

— Sen är det är klart att det här extrema som det varit flera gånger nu, det har kanske med klimatet att göra, säger han.

Mustafa Mohamed är van vid varma mästerskap – men inte vid sena starttider.

Vanligtvis brukar både gångtävlingarna och maraton avgöras på morgonen. Den här gången får Mohamed och lagkamraterna utstå den värsta hettan, mitt på dagen, ett faktum han inte är så nöjd över.

— Vi är inte vana vid att springa mitt på dagen. Normalt går maratonlopp tidigt på morgonen för att det är lite svalare. Vem som helst hade kunnat räkna ut att det skulle bli varmt mitt på dagen, i München i augusti.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.