Bianca Salming har fortsatt att tävla efter pappans besked. Arkivbild.
Bianca Salming har fortsatt att tävla efter pappans besked. Arkivbild. - Foto: TT

Bianca Salming om pappans sjukdom: "Hemskt"

Bianca Salming har inte velat prata om sin pappa, Börje Salmings ALS-sjukdom. Nu tar hon dock bladet från munnen.Det har varit hemskt, säger hon till Expressen.


Det är en månad sedan ishockeylegendaren Börje Salming gick ut med att han drabbats av sjukdomen ALS.

"De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt," berättade han i ett uttalande.

Hans dotter, friidrottaren Bianca Salming, berättar att det varit en jobbig tid.

— Det har varit hemskt. Jag har haft min bästa sommar på ett sätt, samtidigt som det värsta tänkbara har hänt. Det har varit tufft, säger 23-åringen till Expressen.

Börje Salming på läktaren då Bianca Salming tävlar på EM i München. Arkivbild.

Hon berättar att familjen fick beskedet en tid innan pappan valde att gå ut med sin diagnos. Så när allmänheten fick veta var det tufft.

— Det blev lite som att man fick beskedet igen när vi gick ut med det. Mottagandet har varit fint för pappa, men samtidigt blir det extra jobbigt eftersom man blir påmind om det hela tiden, säger Bianca Salming.

Precis efter beskedet tävlade Bianca Salming på EM i München. Med pappa och resten av familjen på läktaren slog hon personligt rekord och slutade åtta. Då ville hon inte prata om pappans sjukdom, för att i stället fokusera på sin egen prestation. Men när Finnkampen avslutades, gjorde även tävlingssäsongen det.

Salming berättar att friidrotten varit ett sätt att slippa tänka på ALS-beskedet.

— När jag tränar är den enda gången jag kan tänka på annat. Då tänker man bara på att hoppa över en ribba eller springa över en häck. Det är skönt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!