Isak Hien, här i duell med Lazio-stjärnan Ciro Immobile, har valt spel i det svenska landslaget.
Isak Hien, här i duell med Lazio-stjärnan Ciro Immobile, har valt spel i det svenska landslaget. - Foto: TT

Nio återbud – men Serie A-backen väljer Sverige

Isak Hien, 23, kunde välja mellan tre landslag.Han tycks ha bestämt sig för Sverige.Den talangfulle mittbacken finns med i förbundskapten Janne Anderssons trupp till Nations League-matcherna mot Serbien och Slovenien.Han har gjort en imponerande resa, säger Andersson.


Fakta: Svenska truppen till Nations League-avslutningen

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Andreas Linde, Greuther Fürth.

Försvarare: Joel Andersson, Midtjylland, Daniel Sundgren, Maccabi Haifa, Ludwig Augustinsson, Aston Villa, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Edvin Kurtulus, Hammarby, Isak Hien, Hellas Verona, Aiham Ousou, Slavia Prag, Filip Dagerstål, Lech Poznan, Martin Olsson, Malmö.

Mittfältare: Emil Forsberg, Leipzig, Jens Cajuste, Reims, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Jesper Karlström, Lech Poznan, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Patrik Wålemark, Feyenoord.

Anfallare: Alexander Isak, Newcastle, Dejan Kulusevski, Tottenham, Anthony Elanga, Manchester United, Viktor Gyökeres, Coventry, Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mikael Ishak, Lech Poznan.

Skadefria svenska mittbackar av internationellt snitt växer inte på träd just nu. Eller som Janne Andersson själv uttrycker det när han får frågan varför lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf finns med i den senaste Nations League-truppen trots att han knappt hunnit göra comeback i Manchester United efter skada:

— Om du tittar på mittbackarna, så dissar jag ingen som kan gå, säger Andersson, bara halvt på skämt.

En skadefri Nilsson Lindelöf är trots allt given i en svensk landslagstrupp, och enligt Janne Andersson har 28-åringen tränat på bra på slutet och ska vara redo.

Nio återbud

Mittbackskrisen är ändå långtifrån över. Bland de nio "outtagningsbara spelare" som Andersson tvingas klara sig utan i Nations League-matcherna mot Serbien och Slovenien finns flera duktiga mittbackar: Joakim Nilsson, Carl Starfelt, Filip Helander och Hjalmar Ekdal.

Därför var det extra lägligt att ringa upp en 23-åring i norra Italien.

Isak Hien har tagit stora kliv det senaste året och lämnade i somras Djurgården för Hellas Verona i italienska Serie A. Någon självklar svensk landslagsspelare har han ändå inte varit, eftersom han också haft möjligheten att välja att representera både Burkina Faso och Ghana.

— När den frågan kom upp så ringde jag och pratade med honom för några veckor sedan. Och då sade han att han gärna vill spela för Sverige, säger Janne Andersson.

"Han är orädd"

Från första stund har Hien imponerat på förbundskaptenen.

— Han är orädd. Det finns mycket som jag är imponerad av. Jag såg honom live i en match mot Halmstad (i svenska cupen i mars), och då undrade jag vad det var för någon. Jag hade inte koll på honom. Från det har han bara växt och växt, säger Andersson.

— Nu när han har flyttat utomlands så har han också klivit in och tagit för sig. Hans fysik, attityd till spelet och taktiska förmåga kommer bli en viktig del. Det är en imponerande resa.

Ytterligare fem spelare var av skadeskäl inte tillgängliga till den här samlingen: Zlatan Ibrahimovic, Emil Krafth, Kerim Mrabti, Albin Ekdal och Jesper Karlsson.

Flera debutanter

Det stora manfallet öppnar upp för ytterligare tre potentiella debutanter; Lech Poznan-duon Mikael Ishak, anfallare, och Filip Dagerstål, mittback, samt 20-årige Feyenoordmittfältaren Patrik Wålemark hoppas alla få göra sina första tävlingsmatcher för A-landslaget. Det gör även Slavia Prags Aiham Ousou, 22, som kallades in sent till den senaste truppen efter flera återbud, men utan att få speltid.

— Ishak har faktiskt varit med en gång, men lämnade återbud till januariturnén på grund av skada. Det är en klassisk måltjuv, han är klok och har alltid funnits med på vår radar. En måltjuv som är bra fysisk, en riktig matchvinnare.

— Dagerstål fick spela balansspelare när jag hade honom som ung i Norrköping. Nu har han vuxit som mittback, han är klok och eftertänksam. Och Wålemark hade en spännande resa i Häcken innan han kom till Holland. Sedan har han tagit en tröja i Feyenoord, och det är ett bra fotbollslag. Han kan bryta in med sin vänsterfot och kan både spela fram och göra mål.

Sverige möter först Serbien borta i Belgrad den 24 september och därefter Slovenien hemma på Friends arena den 27 september.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!