Torsdag 1 Dec
Stockholm

Kulusevski: "Stort problem i Sverige"

Enligt Dejan Kulusevski måste svensk ungdomsfotboll förändras.
Enligt Dejan Kulusevski måste svensk ungdomsfotboll förändras. Foto: TT

Enligt Dejan Kulusevski är många av spelarnas få matchminuter ute i klubblagen en av delarna i landslagets svaga prestationer det senaste året.Jag tror det har en stor del i det, men det är absolut inte allt. Många nya debutanter, de gör det bra men det är inte samma sak att spela sin första match och sin femtionde, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sverige förlorade med 1–4 mot Serbien, nu finns en reell risk att landslaget åker ur Nations Leagues B-division.

Att flera av de svenska landslagsspelarna har svårt att få kontinuerlig speltid i sina klubblag, är en av delarna till landslagets svaga prestationer.

I alla fall enligt Dejan Kulusevski, som får speltid i Tottenham.

— Jag har själv varit där, när jag var i "Juve" (Juventus) ett tag och inte spelade, då kom jag hit till landslaget och allt var så mycket svårare. Tajmingen är inte där, fysiken är inte. Det är en stor skillnad på det och att spela i sina klubbar och komma hit, säger han.

Tottenhamstjärnan, som lämnade Sverige för italiensk ungdomsfotboll redan i tonåren, tror även att svensk fotboll står inför stora utmaningar i framtiden. Men han ser en lösning på dilemmat.

"Stort problem i Sverige"

— Vi måste bli bättre i ungdomsåren. Det känns som att Danmark började för kanske sju år sedan, Belgien började för längesen och ni såg hur det blev. Serbien – det är konstigt att de får så bra fotbollsspelare – det kan inte vara en slump, säger han och fortsätter:

— Ungdomarna måste få hårdare träningar, bättre tränare. Det är det som kommer att göra skillnaden. Jag flyttade när jag var 15 år, så jag har fått väldigt mycket från Italien. Vi måste verkligen ta hand om våra ungdomar på ett bättre sätt, och ge dem mer förutsättningar att bli bättre i framtiden.

"Vi är för snälla"

Även inställningen till sporten måste ändras om Sverige ska komma ikapp andra europeiska länder, enligt Kulusevski.

— Här i Sverige är det mer en lek, det är bara fotboll, och om man förlorar är det okej. Där jag kommer ifrån, och där jag spelat är det inte okej att förlora. Det är det som är den stora skillnaden.

Han är även tveksam till svenska ungdomsspelares träningsmängd.

— Jag tycker vi tränar för lite, vi är för snälla och det är för mycket klappar på ryggen här. Vi måste verkligen gå framåt tycker jag. Här är det lite mer som en lek, man går på träningarna mest för att ha kul. Men vi vill ju bli bäst. Jag tycker gymmet gör stor skillnad. Det räcker inte att bara vara på planen.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.