Fredag 2 Dec
Stockholm

Duplantis om ryske rivalen: "Jobbigt läge"

Armand Duplantis tog guld i EM i Berlin 2018, före ryssen Timur Morgunov, till vänster, som inte längre får tävla internationellt, på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Armand Duplantis tog guld i EM i Berlin 2018, före ryssen Timur Morgunov, till vänster, som inte längre får tävla internationellt, på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild. Foto: TT

I EM 2018 slogs de om medaljerna.Men medan Armand Duplantis sedan dess vunnit allt som går att vinna har hans ryske rival Timur Morgunov stoppats från att tävla på grund av kriget i Ukraina.Det är ett jobbigt läge för honom, säger Duplantis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Armand "Mondo" Duplantis

Ålder: 22.

Bor: Stockholm och Louisiana.

Familj: Flickvän Desiré Inglander, samt mamma, pappa och syskon.

Meriter: OS: 1 guld (2021), VM: 1 guld (2022), 1 silver (2019), EM: 2 guld (2018, 2022). Innehar världsrekordet på 6,21 – satt i VM-finalen 2022.

Fick Svenska Dagbladets Bragdmedalj och Jerringpriset från Radiosporten 2020.

Tre mästerskapstitlar och ett förbättrat världsrekord till 6,21. Armand Duplantis kan se tillbaka på ett lyckat tävlingsår när han nu blickar fram mot 2023.

Men det är ett stort mörkt moln som hänger över idrottsvärlden. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari har landets idrottare stoppats från internationella tävlingar och medan kriget pågår ser den bannlysningen ut att bli kvar.

Även om många tycker det är rätt att straffa Ryssland för kriget börjar flera röster höras till stöd för de idrottare som kommer i kläm.

Armand Duplantis säger att han inte vill ta ställning till avstängningen.

— Det är en komplicerad fråga. Det är svårt att bedöma vad som är rätt och fel, så jag är glad att jag inte behöver fatta det beslutet, säger han.

TT: Men vad tycker du om det?

— Jag vet inte. Jag har ingen åsikt om det. Jag kan förstå båda sidorna.

"Märklig situation"

Stavhopparen Timur Morgunov tog silver bakom just Duplantis i EM 2018. Han är en av de ryssar som stoppas på grund av kriget. Duplantis säger att han inte har haft kontakt med ryssen sedan invasionen. Men de har alltid haft en bra relation på tävlingar.

— Han har alltid varit vänlig mot mig, men han pratade inte så mycket engelska.

TT: Känner du för honom nu när han inte får tävla på grund av sanktionerna?

— Ja. Det är svårt att inte göra det. Han är en väldigt talangfull stavhoppare och var väldigt bra.

— Om han varit med och tävlat hade han kunnat konkurrera med alla och kämpat om medaljerna. Det är tufft och en märklig situation. Ett jobbigt läge för honom.

Stavhopparen Armand Duplantis väg till toppen skildras i dokumentären "Born to fly", som får biopremiär den 30 september.

Armand Duplantis säsong tog just slut och nu väntar nästa stora projekt, dokumentärfilmen "Born to fly" som skildrar hans väg till att bli världens bästa stavhoppare.

Filmen följer honom från livet på high school i USA till genombrottet och sedermera OS-guldet i Tokyo i fjol. Filmen får biopremiär den 30 september.

"Bara början"

22-åriga Duplantis har vunnit alla stora mästerskapstitlar och är världsrekordhållare. Men har har långt kvar av sin karriär. Det finns inga tankar på att lägga av.

Inte ens att ta en liten paus i tävlandet under 2023 för att behålla motivationen inför OS i Paris 2024.

— Paus? Vad skulle jag göra då? Det här är det jag gör. Det här är min grej. Jag är en stavhoppare, säger han och skrattar.

TT: Hur behåller du motivationen?

— Jag känner bara att det finns mer att uppnå. Det här är bara början. Jag har stora, stora mål och jag vill ha en lång karriär där jag vinner och är på toppen i många år till.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.