Måndag 28 Nov
Stockholm

"Jag spyr på landslagsemblemet"

Rugbystjärnan Luke Watson har hamnat mitt i en storm i Sydafrika.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett land som i årtionden präglats av apartheid är politisk korrekthet bland de viktigaste instrumenten för att landets alla olika folkgrupper ska kunna leva i harmoni. De senaste uttalandena om de styrande i landets största, viktigaste och mest inflytelserika sport, rugby, har vänt upp och ner på alla begrepp om vad som får och kan sägas.

Luke Watson har länge varit Sydafrikas mest kontroversielle rugbyspelare. I flera år vägrade den förre förbundskaptenen Jake White involvera Watson i landslaget, trots att Watson länge varit landets bäste spelare i provinsturneringen Super14 som spelas mellan de bästa i Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. När White inför VM förra året tog ut en trupp på 45 spelare var Watson inte med. Det tvingade förbundspresidenten Oregan Hoskins att själv skriva in Watson namn och utöka truppen med en spelare. Som väntat ledde hans agerande till stora kontroverser i media. Watson kom ändå inte med i den slutgiltiga truppen till VM - som Sydafrika vann.

White drog sig tillbaka som en mästare och nye Peter de Villiers tog över. De Villiers tog genast in Watson i landslaget och gav 24-åringen en framträdande roll i laget. Resultaten har i år inte gått som förväntat för den stolta rugbynationen, men Watson har ändå imponerat. Fram till nu.

Under en debattföreläsning i University of Cape Town ska han ha kritiserat de vita holländarna i Sydafrika som han anser förstör rugbyn.

– Problemet med den sydafrikanska rugbyn är att den kontrolleras av arroganta holländare (Dutchmen), sägs Watson ha sagt.

Uttalandet tolkas i Sydafrika som ett påhopp på landets vita med holländsk bakgrund.

– Jag spyr på landslagsemblemet. De personer som sitter till höger och vänster om mig i omklädningsrummet äcklas av mig för att jag vågar säga vad jag ser.

Watson känner att han blivit utnyttjad. Han menar att han användes som en bricka i spelet bakom kulisserna när han togs ut till truppen som tränaren inte ville ha honom i.

Nu slår ”Springboks” lagkapten Victor Matfield tillbaka.

– När jag var kapten gjorde jag mitt bästa för att inkludera Luke i alla aktiviteter, och om det han sägs ha sagt stämmer har han krossat drömmen att spela för "Springbooks” för miljoner ungdomar, säger han.

Trots uttalandena förnekar Watson att han har något emot de vita holländarna i landet och riktar sin ilska mot journalister.

–Jag är äcklad av de människor som sjunker så här lågt för ett scoop, säger han.

Det har länge spekulerats i att Watson inte varit önskvärd i landslaget under White på grund av att Watsons far, Cheeky, bröt mot Apartheids oskrivna lagar under 70-talet och spelade rugbymatcher ihop med svarta och färgade i Sydafrika. Och den nya stormen har inte undgått Cheeky.

– De som kommit ut med dessa uppgifter har spelat in det illegalt från en privat föreläsning och ryckt det ur sitt sammanhang. Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder, säger han.

Men det vidtas även åtgärder mot Luke Watson. I ett land som i flera årtionden präglats av apartheid-rasismen har man inte råd att låta påhopp på en grupp människor gå förbi utan bestraffning, menar människorrättsorganisationer.

AfriForum planerar att anmäla Watson för rasistiska hatbrott om han inte formellt ursäktar sig.

Förbundets styrelse säger sig vara ”chockade” och ”bestörta” över dessa uttalanden och har redan kallat till ett styrelsemöte för att diskutera åtgärder.

Jake White om varför han inte inkluderar Watson

Oregan Hoskins tvingade in Luke Watson i landslaget

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Casemiros läckra mål tog Brasilien vidare

Publicerades: 1 timme sedan

Kudus frälste Ghana i måstematch

Publicerades: 2 timmar sedan

USA ber om ursäkt efter flaggkuppen

Publicerades: 2 timmar sedan

AIK värvar portugis

Publicerades: 2 timmar sedan

Kritik mot nya poängsystemet: "Det är dåligt"

Publicerades: 2 timmar sedan

Kudus frälste Ghana i måstematch

Publicerades: idag 16:08

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.