Sveriges Fridolina Rolfö i aktion under landskampen mot Frankrike tidigare i höstas. Hon finns inte med i truppen som möter Australien i Melbourne den 12 november. Arkivbild.
Sveriges Fridolina Rolfö i aktion under landskampen mot Frankrike tidigare i höstas. Hon finns inte med i truppen som möter Australien i Melbourne den 12 november. Arkivbild. - Foto: TT

Rolfö ratas: "Någon måste stanna hemma"

Landslaget avslutar säsongen med en tripp till Australien och landskampen där den 12 november.Peter Gerhardsson välkomnar tillbaka trion Hanna Lundkvist, Cajsa Andersson och Sofia Jakobsson.Däremot saknas Fridolina Rolfö.Hade det varit tävlingslandskamp hade jag tänkt på ett annat sätt, säger förbundskaptenen.


Fakta: Truppen mot Australien

Målvakter: Cajsa Andersson, Linköping, Emma Lind, Roma, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Amanda Ilestedt, Paris SG, Emma Kullberg, Brighton, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, Amanda Nildén, Juventus, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego Wave, Madelen Janogy, Hammarby, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Olivia Schough, Rosengård, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

VM avgörs i Australien och Nya Zeeland nästa sommar. Resan till Australien är en del av landslagets förberedelser.

För Gerhardsson fortsätter inventeringen av VM-aktuella spelare och det pussel som ska läggas innan han nästa sommar spikar VM-truppen.

Inte minst på målvaktssidan.

Målvakten Emma Holmgren får stå åt sidan den här gången, till förmån för Cajsa Andersson.

— Vi har upp till sex målvakter som är aktuella inför VM. I första hand handlar det om att titta på dem på träningarna med vår målvaktstränare Leif Troedsson, säger Gerhardsson.

Lindahl VM-aktuell

— Cajsa Andersson är ett namn vi velat ha med och titta på. Vi tyckte det var ett bra läge nu. Emma Holmgren har varit med två gånger. I nuläget jobbar vi lite bredare på målvaktssidan.

Han ser fortfarande veteranen Hedvig Lindahl som en möjlig VM-resenär nästa år.

— När det gäller Hedvig är hon fortfarande aktuell för VM, men jag har sagt till henne att jag inte kommer att titta på henne under hösten. Hon är en skicklig målvakt med mycket erfarenhet. Det handlar om vad hon känner, vad jag känner och vad hon presterar under våren för att bli aktuell.

— Det kommer att handla om spelarnas utveckling. Vi vill åka med de tre bästa målvakterna.

"Måste lämna någon utanför"

Valet att inte ta med Fridolina Rolfö till årets sista landskamp motiverar Peter Gerhardsson så här:

— För att titta på andra spelare måste man lämna någon utanför. Valet föll den här gången på Fridolina. Jag känner henne som spelare och vet var jag har henne. Man behöver se någon och då behöver någon vara hemma.

— Hade det varit tävlingslandskamp hade jag tänkt på ett annat sätt. Just på den vänsterpositionen finns många spelare som presterar bra, säger förbundskaptenen.

På frågan hur Rolfö reagerade på att ställas åt sidan, svarar Gerhardsson:

— Det är mellan henne och mig, men vi har en bra dialog. Det är mitt beslut.

Viktig förberedelse

För Gerhardsson, spelarna och teamet runt landslaget blir novemberlandskampen också en nyttig förberedelse inför VM-lägret och premiären mot Sydafrika den 23 juli.

— Det är en viktig erfarenhet att åka dit. Vi lägger träningar på eftermiddagarna i Australien, för att reglera sömnen så mycket som möjligt. Reaktionen (på tidsomställningen) är individuell. Hur snabbt kan vi börja träna och hur hårt kan vi träna? När kan vi ha vår första träningslandskamp inför VM-premiären?

— Vi vill hitta det optimala inför den första matchen. Det är många saker, kost och sömn och andra förberedelser, säger han.

Landskampen mot Australien den 12 november spelas i Melbourne.

TT
/
Jul
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!