Konståkerskan Kamila Valievas dopningsärende fortgår ännu. Arkivbild.
Konståkerskan Kamila Valievas dopningsärende fortgår ännu. Arkivbild. - Foto: TT

Snabb dom – annars tar Wada Valievafallet till Cas

Internationella antidopningsbyrån Wada vill att det omgående kommer en dom i fallet kring ryska konståkerskan Kamila Valieva.Annars tar man ärendet vidare till Cas.


Bakgrund: Valievafallet

Den då 15-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva lämnar ett positivt dopningstest i samband med de ryska mästerskapen i december 2021.

I OS i Peking ledde hon det ryska laget till OS-guld. Först dagen därefter bekräftas provsvaren från december och Valieva stängs av.

Efter en överklagandeprocess i Idrottens skiljedomstol Cas beslutas att Valieva får tävla vidare i OS. Cas ansåg att det skulle skada Valieva om hon inte får tävla, med tanke på hennes låga ålder och att hon inte testat positivt under OS.

Valieva påstod att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin.

I förra veckan meddelade den ryska antidopningsorganisationen, Rusada, att dopningsärendet kring den ryska konståkerskan Kamila Valieva kommer att hållas konfidentiellt.

Det oroar Internationella antidopningsorganisationen, Wada, som nu vill att en dom ska komma snarast.

Annars hotar Wada med att ta ärendet, som hanteras av Rusada, till Idrottens skiljedomstol, Cas.

"Wada bekymras över det fortsatta dröjsmålet i behandlingen av Kamila Valievas ärende och har gett Rusada ett formellt besked att om frågan inte snart avgörs så kommer den utnyttja rätten att ta det direkt vidare till Idrottens skiljedomstol (Cas)", skriver Wadas ordförande Witold Banka på Twitter.

Kamila Valieva sades av misstag ha fått i sig trimetazidin genom en släktings hjärtmedicin inför OS i Peking, något som uppdagades under vinterspelen tidigare i år.

Rusada hänvisar till konståkarens status som en "skyddad person". Denna status gällde för Valieva, eftersom hon var under 16 år när hon lämnade ett positivt dopningsprov.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!