Blåbärssoppa och tankarna som den kokas i gick upp i rök när Vasaloppets centralförråd brann ner till grunden. Arkivbild.
Blåbärssoppa och tankarna som den kokas i gick upp i rök när Vasaloppets centralförråd brann ner till grunden. Arkivbild. - Foto: TT

Vasaloppets blåbärssoppa har brunnit upp

Vasaloppets centralförråd har brunnit ner till grunden. Blåbärssoppa, skidvalla, staket, skyltar, skotrar och maskiner är totalförstörda.Jag känner en oerhörd tomhet, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson efter branden.


— Allt vårt material är borta. Det är bara ett par månader kvar till evenemanget, men vi ska fixa det här. Om några dagar vet vi vad vi måste göra annorlunda för att det ska bli en Vasaloppsvecka, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, till TT.

Blåbärssoppan hotad

Branden i ett förråd vid Hemus skidstadion i Mora startade vid 23-tiden på torsdagskvällen, rapporterar lokala medier. Under natten brann byggnaden ner och allt som förvarades där totalförstördes. Det var bland annat specialbyggda tankar för att koka blåbärssoppan, och de kan bli svåra att ersätta.

— Själva soppan kan vi beställa ny, men det blir en utmaning att värma den ute i terrängen. Kanske är blåbärssoppan något av det vi får ändra på, säger Johan Eriksson.

"Många, många miljoner"

Han konstaterar att värden för många, många miljoner har brunnit upp.

— Vi har startat dialogen med vårt försäkringsbolag, och det kan bli en stor fråga framöver.

Den största frågan för Vasaloppets vd och organisation är på fredagen vad som behöver göras för att det ska bli en vintervecka här i februari, mars.

— Vi hade just börjat blicka framåt efter en ansträngd period med pandemin. Nu blir det nya utmaningar som kan sluta med att Vasaloppet ser lite annorlunda ut den här vintern.

Lovar fina upplevelser

— Men om deltagarna ser till att träna inför loppen ska vi se till att de får fina upplevelser under Vasaloppsveckan, säger Johan Eriksson.

Vasaloppet är med sina nio mil världens största långlopp på skidor. Första loppet arrangerades 1922, och sedan dess har över 1,7 miljoner deltagare tagit sig mellan Sälen och Mora. Numera körs en rad olika skidlopp under en hel Vasaloppsvecka.

En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts. Det finns ännu ingen misstänkt för händelsen.

"Jag känner en oerhörd tomhet", säger Vasaloppets vd Johan Eriksson efter branden. Här vid målportalen i Mora under 2021 års Vasaloppsvecka.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.